Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kampanja protiv raka

U Hrvatskoj godišnje oko 23.000 oboljelih od raka, polovica umire

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prevencijom se smrtnost od malignih bolesti može se smanjiti za 30 posto.

S ciljem poticanja aktivnijeg sudjelovanja građana u prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju malignih bolesti, u Zagrebu je danas počela kampanja "Zajedno protiv raka", na čijem su otvaranju istaknute projekcije Svjetske zdravstvene organizacije po kojima se gotovo polovina malignih bolesti može prevenirati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj"

Prevencijom i sinergijom obiteljske medicine i onkologije smrtnost od malignih bolesti može se smanjiti za 30 posto. Istodobno, primjenom personalizirane medicine i uključivanjem bolesnika u liječenje postižu se izvrsni rezultati u terapiji, ustvrdio je predsjednik zaklade Onkologija Mirko Šamija na početku akcije kojom se želi ohrabriti pacijente i udruge pacijenata na aktivno uključivanje i sudjelovanje u liječenju.

'Cilj kampanje je osvijestiti i informirati pacijente da bez lažnih obzira traže terapiju na koju imaju pravo. Pacijent mora imati dovoljno hrabrosti, upornosti i mora sudjelovati u liječenju', naglasio je predsjednik Hrvatskog društva za farmakoterapiju i ekonomiku zdravstva Ranko Stevanović, koji je upozorio da u EU smrtnost od zloćudnih bolesti opada, dok u Hrvatskoj stagnira.

Po podacima koje je izložio, među ženama u Hrvatskoj od zloćudnih bolesti i dalje je najučestaliji karcinom dojke, a među muškarcima karcinomi dišnog sustava. Slijede karcinomi debelog crijeva, a u muškaraca i prostate.

Najčešće dijagnoze malignih bolesti u Hrvatskoj slične su onima u drugim razvijenim zemljama, istaknuto je na skupu na kojemu je upozoreno i na potrebu racionalnijeg dijagnostičko-terapijskog postupka na svim razinama zdravstvene zaštite, osobito u ordinacijama obiteljskih liječnika.

Mislio da je 'trudan', a ispostavilo se da ima rak testisa!

Marija Strnad iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavila je podatke po kojima je u Hrvatskoj 2012. bilo 22.890 novooboljelih, no procjene su, kaže, upozoravajuće i govore da će taj broj 2030. porasti na gotovo 26.000. Istodobno, projekcije mortaliteta od karcinoma u Hrvatskoj pokazuju da će on porasti s oko 13.000 godišnje na gotovo 16.000 do 2030. godine.

Stoga u sklopu prevencije treba upozoriti na opasnosti od pušenja, alkohola, nepravilne prehrane, tjelesne neaktivnosti i prekomjerne težine.

U liječenju je važan koordinirani pristup i aktivno sudjelovanje pacijenta, dok je u slučaju dijagnoze o neizlječivoj bolesti pacijentu važno olakšati tegobe kad god je to neophodno.

Kampanja je započela temom 'Bolesnik mora znati, htjeti, tražiti i sudjelovati', a do kraja godine nastavit će se u Splitu, Rijeci i Osijeku.

Pokrenule su je Zaklada Onkologija i Hrvatsko društvo za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva, koje pozivaju sve koji žele podržati akciju da uplate svotu u okvirima svojih mogućnosti na račun primatelja: Zaklada onkologija IBAN HR55 2408 002 1 1000 3220 3.

Podršku akciji danas su došle dati ambasadorica kampanje, televizijska novinarka Hloverka Novak Srzić, te glumci Tarik Filipović, Željko Königsknecht i Daria Lorenci Flatz. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene