Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večeras u Provjerenom

U Hrvatskoj dekriminalizirana droga za osobnu uporabu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Često se u javnosti raspravljalo o strogom zakonu po kojem je u nas svako posjedovanje bilo koje količine droge kazneno djelo.

Premda je neosporno da je droga jedna od zloćudnih 'bolesti' društva, i stručnjaci i liberalni dio javnosti upozoravali su kako je odredba po kojoj je svaka cigareta marihuane kažnjiva neodrživa i kontraproduktivna.

Pročitajte i ovo Zapljena droge - 3 Nanjušio ih Policija sa službenim psom pretražila sumnjivi kamion na odmorištu: Pogledajte što su pronašli Muškarac pao zbog droge drama kod Bjelovara Muškarac (45) pao zbog droge: Prijetio policajcima da će pobiti njih i njihove obitelji

Iako je zakon takav, u cijeloj 2007. godini nitko nije novčano kažnjen, niti je dana poslan u zatvor. Od ukupnog broja prijava, njih 78,8 posto Državno odvjetništvo okarakteriziralo je kao beznačajno djelo, 20,2 posto je odbačeno. Dakle ukupno 99 posto prijavljenih nije kažnjeno, a tek jedan posto ih je poslano na liječenje. 

Ovi podaci Državnog odvjetništva odnose se na osobe starije od 23 godine, a govore da se u praksi, daleko od javnih rasprava, u tišini i prešutno, zakon jednostavno - ne provodi. Čemu onda služi takav zakon i zašto se on jednostavno ne promjeni, istražio je Ivan Žada. Reportažu pogledajte u Provjerenom, večeras u 21.25 na Novoj TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene