Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško dolaze do posla

U Hrvatskoj 250 000 invalida zbog neadekvatnih uvjeta rada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz sudjelovanje stručnjaka iz Hrvatske i Europske unije u Vukovaru je jučer održan Međunarodni skup o zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Prema najnovijim službenim podacima u Hrvatskoj je danas više od 530.000 osoba sa svim vrstama invaliditeta od kojih je oko 250.000 onih koji su postali invalidi radi neadekvatnih uvjeta rada.

Pročitajte i ovo Invalidska kolica Donosi mnoge pogodnosti Osobama s invaliditetom stiže važna iskaznica: "Tu su četiri usluge koje najviše trebamo" Provjereno: Robert Panijan - 6 INVALIDITET NE SMIJE BITI PREPREKA Provjereno ga je snimalo prije 15 godina dok se borio sa zloćudnim tumorom. Njegova današnja priča je nevjerojatna

Rečeno je i da su mnogi od njih, iako još uvijek radno sposobni, otjerani u invalidske mirovine gdje primaju naknade od 1.200 kuna mjesečno.

'Veliki problem je što osobe sa invaliditetom teško dolaze do posla i što poslodavci, ako imaju izbor, uvijek radije zapošljavaju zdravu osobu. To je problem koji opterećuju sve invalide i koji se mora na neki način riješiti', rekao je Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Podsjetio je i na brojne poticaje koji se daju poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom kao što su oslobađanje od poreza i doprinosa, isplaćivane 30 posto plaće tijekom godinu dana, razumna prilagodba radnoga mjesta i slično.

Poslodavci ne koriste poticaje

'To su zaista značajni poticaji koje poslodavci nažalost ne koriste mnogo. Dijelom tome je razlog i što nisu upoznati s njima, a što se također mora promjeniti. Mora se o tome više govori, pisati kako bi poslodavci bili upoznati sa tim mjerama i motivirani da zaposle osobu s invalidtetom ako je to moguće',  istakao je Bobuš.

Ipak, službeni podaci govore da je u prvih šest mjeseci prošle godine zaposleno 20 posto više osoba sa invaliditetom nego tijekom cijele 2010. godine.Skupu u Vukovaru prisustvovao je i Javier Guemes, zamjenik izvršne direktorice EDF-a koja okuplja 80 milijuna osoba sa invaliditetom u Europi. Kao primjere u EU gdje se vodi kvalitetna skrb o osobama sa invalidtetom Guemes je spomenuo Dansku, Nizozemsku i Španjolsku.

>> Od 3.000 javnih objekata u Zagrebu invalidima pristupačno pola

Najavio je i da će ulaskom u EU Hrvatska morati dodatno voditi računa o zapošljavanju osoba sa invaliditetom. 'Ulaskom u EU Hrvatska će morati podići stopu zapošljavanja na 75 posto svih. To znači da će i 75 posto osoba sa invaliditetom, koje su sposobne za rad i žele raditi, morati zaposliti', rekao je Guemes. (VLM Agencija)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene