Ministarstvo branitelja potvrdilo kako je u općini Brdovec, nakon probnih iskapanja, potvrđeno postojanje grobnice žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Galerija


Probnim iskapanjima na lokaciji "Prudnice" u općini Brdovec pronađeni su posmrtni ostaci, a tijekom terenskog istraživanja pregledano je preko 2400 m² terena za koje su raspoloživa saznanja upućivala na sumnju u moguće postojanje grobišta.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Trump se odriče Kurda napomenom da ni oni nisu SAD-u pomogli u Drugom svjetskom ratu Frank-Walter Steinmeier (Foto: AFP) Njemački predsjednik ispričao se Poljacima: "Drugi svjetski rat je zločin Njemačke. Molim oprost za povijesnu krivnju"

S obzirom na nepovoljne vremenske uvjete, posmrtni ostaci nisu ekshumirani, a grobnica je konzervirana i zatvorena do početka faze ekshumacije, čim to vremenske prilike dopuste.

"Tijekom terenskog istraživanja, u razgovoru s mještanima koji su nudili svoju pomoć, prikupljena su dodatna saznanja o grobištima na području općine Brdovec, a koja će biti od koristi u daljnjoj fazi rada", poručuju iz Ministarstva.