Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla promjena vremena

Zimske službe spremne za snijeg: 183 vozila, 450 vozača i 22.000 tona soli održat će autoceste prohodnom

Ivica Križanac, direktor za održavanje Hrvatskih autocesta
Ivica Križanac, direktor za održavanje Hrvatskih autocesta DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivica Križanac, direktor za održavanje Hrvatskih autocesta Galerija 1/1 >>
U gorju je počeo padati snijeg. Prema najavama meteorologa, u nekim predjelima bi ga moglo biti i do 20 centimetara.

Prvi ovogodišnji snijeg počeo je padati u gorju, a rosulje ima posvuda u unutrašnjosti. U Delnicama lagani snijeg pada nekoliko proteklih sati, olakotna okolnost za cestare je što se još uvijek ne lovi po tlu, međutim sve je spremno jer noć je nepredvidiva. Gost Dnevnika Nove TV Ivica Križanić, direktor održavanja Hrvatskih autocesta kazao je da su zimske službe spremne.

Pročitajte i ovo Snijeg na Platku Potencijalno opasno vrijeme Oglašeno žuto upozorenje: Danas pljuskovi s grmljavinom, a snijeg već pada na Platku i Zavižanu Ilustracija promjena vremena Snježna bomba približava se Europi, DHMZ upalio meteoalarme za Hrvatsku

"Mi smo se pripremili za ovu zimu. Spremno je 183 vozila i 450 vozača. 20.000 tona soli je u solama tehničkih jedinica, a 44.000 tona je još raspoloživo za isporuku", kazao je Križanić. "Prema izvedbenom programu tehničke službe trenutno smo u drugom stupnju održavanja, što znači da preventivno održavamo autocestu, ali u isto vrijeme su sve raspoložive ekipe unutar tehničkih jedinica. Znači - samim početkom jačih padalina, prelazimo u treći stupanj i sve raspoložive ekipe izlaze na teren", najavio je.

Kad je snijeg na cesti, zimskim službama za jedan ciklus čišćenja ceste treba sat do dva vremena, kaže. "Praksa je pokazala da je to dovoljno da u svakom trenutku cesta bude prohodna. Mi ćemo svoj dio svakako odraditi, a na vozačima je da svoja vozila opreme zimskom opremom i onda neće biti problema", zaključio je Križanić.

HAK upozorava vozače

Hrvatski autoklub upozorava vozače na dodatan oprez zbog skliskih kolnika. Vlažnih i skliskih kolnika ima u većem dijelu unutrašnjosti, a zbog rosulje koja se ledi u dodiru s tlom moguća je mjestimična poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Zbog magle vidljivost je mjestimice smanjena na cestama u unutrašnjosti. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog najavljene promjene vremena sa snijegom i susnježicom, osobito u Lici i Gorskom kotaru, ali i u nizinskom dijelu unutrašnjosti te kišom koja se može smrzavati u dodiru s hladnom podlogom. Zbog navedenog, moguća je poledica i stvaranje snježnog pokrivača, a u priobalju i jak vjetar. Iz HAK-a apeliraju na vozače da prije puta provjere stanje na cestama, da na put ne kreću bez propisane zimske opreme te daju prednost prolaska vozilima zimske službe.

U gorju bi do kraja nedjelje moglo pasti i dvadesetak centimetara snijega, a u središnjoj Hrvatskoj od pet do maksimalno 10, dok će na istoku pasti najvjerojatnije i manje od pet centimetara snijega. I u nedjelju prijepodne još će u kopnenom dijelu zemlje biti susnježice i snijega. Potom bez oborina, ali većinom oblačno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene