Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dubrovnik je još jednom domaćin međunarodne konferencije šefova država ili vlada, te predstavnika međunarodnih organizacija pod nazivom Croatia Summit 2008., koja će se baviti pitanjima sigurnosti, razvoja i prosperiteta, počela je danas u Dubrovniku.


Sudionike skupa koji se već treću godinu zaredom održava u Dubrovniku na otvorenju skupa pozdravio je hrvatski premijer Ivo Sanader, a sudionicima će se obratiti i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

Vezani članci Slika nije dostupna Jeremić optužuje Hrvatsku za izigravanje dogovora Slika nije dostupna Dubrovnik: Sudionici Croatia Summita o Lisabonskom ugovoru

Sudionici skupa koji završava u subotu, razgovarat će, kako je najavljeno, o djelovanju Europske unije nakon što je Irska odbila Lisabonski ugovor. Također, sudionici će raditi na intenziviranju suradnje država članica EU-a i NATO-a sa zemljama regije koje se i same nastoje približavati euroatlantskim integracijama.

I europska energetska strategija bit će jedna od tema summita koji okuplja premijere Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Albanije, Crne Gore i Kosova Ferenca Gyurcsanya, Roberta Fica, Salija Berishu, Milu Đukanovića i Hashima Thacija, a najavljen je i dolazak gruzijskoga predsjednika Mihaila Saakašvilija te predsjednika gruzijskoga parlamenta Davida Bakradzea.

Očekuje se i dolazak bosansko-hercegovačkoga ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja te makedonskoga ministra vanjskih poslova Antonija Milošoskog.

Američko izaslanstvo u Dubrovniku predvodi Daniel Fried, pomoćnik američke državne tajnice za europska pitanja koji je sudjelovao i na summitu 2006. i 2007.

Na skupu sudjeluju i predstavnici nevladinih organizacija i brojnih tvrtka iz Hrvatske.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju