Terenska antiteroristička vježba "AVSEC 2019" (Aviation security 2019) održana je u ponedjeljak u Zračnoj luci Dubrovnik s ciljem provjere spremnosti za intervenciju, koordinaciju i učinak policijskih snaga i ostalih ustrojstvenih jedinica u sklopu priprema za predstojeće predsjedanje Vijećem EU-a.

Galerija


Vježbom, u kojoj su sudjelovali djelatnici Antiterorističke jedinice Lučko, Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Zračne luke Dubrovnik, Hitne medicinske pomoći i vatrogasci, simulirano je prisilno slijetanje zrakoplova Croatia Airlinesa na liniji za Atenu zbog otmice zrakoplova koju su počinile dvije strane osobe uz prijetnje eksplozivom.

Vezani članci Mario Jurič razgovarao je s Tončijem Prodanom - 2 Analiza masakra u Beču: Stručnjak za nacionalnu sigurnost otkriva i trebamo li u Hrvatskoj strahovati od napada Policija na ulicama Beča nakon terorističkog napada - 5 U Švicarskoj uhićeno dvoje ljudi povezanih s napadom u Beču, oglasila se i makedonska policija

Simulacija je uključila i eskalaciju situacije u smislu stradanja talaca, nakon čega je uslijedila reakcija antiterorističke jedinice, uz evakuaciju 74 putnika i pet članova posade iz otetog zrakoplova te pronalazak i rastavljanje eksplozivne naprave.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević izjavio je tom prilikom kako je vježba uspješno izvedena, u skladu sa svim sigurnosnim protokolima.

"Vježba je poslužila kao provjera spremnosti ATJ Lučko i PU dubrovačko-neretvanske u kriznim i iznenadnim situacijama, ali i koordinacije svih bitnih žurnih službi. Ovo je samo jedna u nizu provjera sposobnosti pred predstojeće presjedanje Vijećem EU. Zbog velikog broja sudionika i angažmana zrakoplova ovakve se vježbe izuzetno rijetko održavaju, a želimo ostvariti uvjete što bliže stvarnoj situaciji, za koju se nadam da se nikad neće dogoditi“, objasnio je Pavličević.

Paljetak: Pripreme za vježbu trajale mjesecima

Zamjenik direktora Prometnog sektora Zračne luke Dubrovnik Josip Paljetak rekao je kako su pripreme za obuhvatnu vježbu trajale mjesecima, kako bi se isprobali scenariji koji se rjeđe mogu isprobati.

"Vježba je bila vrlo uspješna, a koordinacija same vježbe je bila složena. Statisti koji su bili putnici nisu znali tko su teroristi među njima. Naučili smo dosta toga nakon dva sata vježbe. Ovisno o procjeni situacije, u ovakvim složenim scenarijima Zračna luka bi bila zatvorena“, izjavio je Paljetak.

Organizatori vježbe su Zračna luka Dubrovnik i Croatia Airlines, a u vježbi su sudjelovali Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Postrojba specijalne policije ATJ Lučko i Postaja aerodromske policije Čilipi. (Hina)