Terenska antiteroristička vježba "AVSEC 2019" (Aviation security 2019) održana je u ponedjeljak u Zračnoj luci Dubrovnik s ciljem provjere spremnosti za intervenciju, koordinaciju i učinak policijskih snaga i ostalih ustrojstvenih jedinica u sklopu priprema za predstojeće predsjedanje Vijećem EU-a.

Galerija Antiteroristička vježba u dubrovačkoj zračnoj luci (Foto: Croatia Airlines) Antiteroristička vježba u dubrovačkoj zračnoj luci (Foto: Croatia Airlines) Antiteroristička vježba u dubrovačkoj zračnoj luci (Foto: Croatia Airlines) +0 Antiteroristička vježba u dubrovačkoj zračnoj luci (Foto: Croatia Airlines)

Vježbom, u kojoj su sudjelovali djelatnici Antiterorističke jedinice Lučko, Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Zračne luke Dubrovnik, Hitne medicinske pomoći i vatrogasci, simulirano je prisilno slijetanje zrakoplova Croatia Airlinesa na liniji za Atenu zbog otmice zrakoplova koju su počinile dvije strane osobe uz prijetnje eksplozivom.

Vezani članci Velika akcija policije u Srbiji VIDEO Pali u grupi migranata kod Subotice: Policija uhvatila dvojicu s međunarodnih tjeralica, povezuju ih s terorizmom Marko Francišković Francišković se vraća u istražni zatvor, njegov odvjetnik: "Čuli ste za izraz 'pravosuđe s posebnim potrebama'"

Simulacija je uključila i eskalaciju situacije u smislu stradanja talaca, nakon čega je uslijedila reakcija antiterorističke jedinice, uz evakuaciju 74 putnika i pet članova posade iz otetog zrakoplova te pronalazak i rastavljanje eksplozivne naprave.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević izjavio je tom prilikom kako je vježba uspješno izvedena, u skladu sa svim sigurnosnim protokolima.

"Vježba je poslužila kao provjera spremnosti ATJ Lučko i PU dubrovačko-neretvanske u kriznim i iznenadnim situacijama, ali i koordinacije svih bitnih žurnih službi. Ovo je samo jedna u nizu provjera sposobnosti pred predstojeće presjedanje Vijećem EU. Zbog velikog broja sudionika i angažmana zrakoplova ovakve se vježbe izuzetno rijetko održavaju, a želimo ostvariti uvjete što bliže stvarnoj situaciji, za koju se nadam da se nikad neće dogoditi“, objasnio je Pavličević.

Paljetak: Pripreme za vježbu trajale mjesecima

Zamjenik direktora Prometnog sektora Zračne luke Dubrovnik Josip Paljetak rekao je kako su pripreme za obuhvatnu vježbu trajale mjesecima, kako bi se isprobali scenariji koji se rjeđe mogu isprobati.

"Vježba je bila vrlo uspješna, a koordinacija same vježbe je bila složena. Statisti koji su bili putnici nisu znali tko su teroristi među njima. Naučili smo dosta toga nakon dva sata vježbe. Ovisno o procjeni situacije, u ovakvim složenim scenarijima Zračna luka bi bila zatvorena“, izjavio je Paljetak.

Organizatori vježbe su Zračna luka Dubrovnik i Croatia Airlines, a u vježbi su sudjelovali Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Postrojba specijalne policije ATJ Lučko i Postaja aerodromske policije Čilipi. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju