Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

O 700 tona kemikalija koje su više od godinu dana bez nadzora u omišaljskoj DINA Petrokemiji govorilo se nedavno u Hrvatskom saboru.


Radnici koji nisu dobili već 30 plaća odlukom Uprave ne dolaze na posao od 1. siječnja 2014. godine. Atesti spremnicima istječu, cjevovodi su nagriženi hrđom, a cijeli pogon čuva tek jedan zaštitar.

Vezani članci Slika nije dostupna V. Vujić: Sigurnost u Dini pod nadzorom Slika nije dostupna Sindikat radnika Dina Petrokemije traži ubrzanje rješenja subine tvrtke

Sablasni prizori stižu iz napuštene tvornice pune kemikalija o čijoj je sigurnosti nekada brinulo četrdesetak vatrogasaca.

'Danas na papiru rade dvojica. Inače po odluci direktora dvojica vatrogasaca bi trebali biti u smjeni, međutim novčanih sredstava za prijevoz tih ljudi nema i oni ne dolaze na posao', rekao je Naim Bulat, zamjenik zapovjednika vatrogasne postrojbe DINA-e.

'Smatramo da je stvarno razina rizika neprihvatljiva i da treba nešto hitno poduzeti', kaže Predrag Mihaljević, Sindikat radnika Dina Petrokemije.

'U operativnoj sobi alarm cijelo vrijeme zvoni': Prijeti nam ekološka katastrofa?!

U kontrolnim sobama čuju se alarmi. 'To je alarm koji ukazuje na neispravnost tog sistema. Što je stvarno stanje u postrojenju to se može samo utvrditi na taj način da se otiđe u postrojenje', objašnjava Ivan Livić, bivši radnik DINA-e.

U zapuštenim i napuštenim pogonima se nalazi još stotine tona kemikalija od kojih su mnoge opasne za zdravlje i život ljudi. No, nažalost, iz nadležnih ministarstava stižu odgovori da je sve pod kontrolom

'Zadnji nalaz koji je bio 25. i 26. veljače je pokazao da je situacija pod kontrolom, što god to značilo. U praksi sumnjam da je to tako kraj', kaže Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranski (SDP).

A u DINI-nim spremnicima još su tone i tone klora i amonijaka. 'Mislim da je klor puno veći problem. U prvom redu dišni putovi su najveći problem, oni su najosjetljiviji, počne kašalj, teško disanje, počnete se gušiti', rekao je Franjo Plavšić, toksikolog.

VIDEO Krk: Bez nadzora tisuću tona opasnih plinova i kemikalija

Najbliža vatrogasna postrojba je ona krčka koja bez pomoći radnika - ne može puno napraviti.

'Bojim se da ne bi odradili posao kako bi trebalo. S obzirom da nama treba do DINE 20, 25 minuta bez dojave, bez nekog nadzora ova situacija bi bila malo upitna', kaže Dinko Petrov, zapovjednik JVP Krk.

Svi se nadaju da do najgorega neće doći i da će uskoro opasni plinovi biti uklonjeni iz te napuštene tvornice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook