Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA NJIH VIŠE OD 100.000

U četvrtak bi se mogla dogoditi velika stvar za mnoge korisnike kredita: "Ako me kolege ne podrže, smatrat ću ih lažovima!"

Goran Aleksić (Dnevnik.hr)
Goran Aleksić (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Goran Aleksić (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U četvrtak bi se mogla dogoditi velika stvar za mnoge koji u bankama u Hrvatskoj imaju kredite ili ih namjeravaju podići.

Prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju u četvrtak će se naći na dnevnom redu Sabora. Ali, kako bi mogao ići u drugo čitanje, trebao bi dobiti podršku zastupnika.

Pročitajte i ovo Bankomat - 1 Ništa bez pitanja Velike novosti u odnosu banaka prema klijentima, no neki će ostati oprezni: "Oni će ponuditi, a mi ćemo reći - hvala lijepa" Ilustracija dogovor s Vladom Rastu kamate na štednju: Doznali smo što planiraju banke

Kao najvažnije točke zakona s kojima bi se mnogi u kreditu mogli poistovjetiti jest definiranje marži. Prijedlogom se kamatne stope smanjuju do 3 postotna boda, a anuiteti za 20 posto, u više od 100.000 kredita u kojima su banke marže mijenjale po vlastitom nahođenju.

Naime, kamatne stope formiraju se na način da se sastoje od jednog varijabilnog parametra i fiksne marže. Varijabilni dio je primjerice EURIBOR zbog čijeg je pada posljednjih godina padala i kamata.

''U četvrtak će u Saboru biti glasanje o zakonu koji sam predložio i kojim bi se sve nezakonite kamatne stope u bankama koje su banke sa svojim dužnicima ugovorile do kraja 2012., regulirale na zakonski način. Dobio sam podršku 78 zastupnika potpisom, ali tu podršku moraju pokazati i na glasovanju, da bi Zakon prošao u drugo čitanje'', rekao je saborski zastupnik stranke Snaga Goran Aleksić.

Banke bi u skladu sa Zakonom, ako on prođe, morale nedvojbeno ugovoriti početne fiksne kamatne marže u svim postojećim kreditima ugovorenim prije 2013.

Iako je HDZ u srpnju dao podršku zakonu, sad se, kaže Aleksić, ''izmotavaju''. Vlada je dala negativno mišljenje, ali on se nada da bi saborski zastupnici HDZ-a ipak mogli dati podršku.

''Inače ću ih smatrati lažovima i da podržavaju kriminal hrvatskih banaka koji traje već 15 godina'', istaknuo je Aleksić.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene