Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjesto smanjenja - povećanje!

U četiri godine broj branitelja porastao za još 10.000

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata koji je prvi put objavljen 2005. izašlo se s brojkom od 489.407 branitelja. Danas, četiri godine kasnije, iako je ta brojka revizijom trebala biti smanjena, registar broji čak 10.000 branitelja više. No, ni to nije sve. U protekle tri godine povećao se i broj ratnih vojnih invalida za oko 8.000.

Ni te 2005. nitko nije mogao vjerovati da je u Domovinskom ratu sudjelovalo gotovo pola milijuna ljudi. Iako se godinama oko te brojke lome koplja, tko bi i pomislio da će ta brojka, umjesto da se smanjuje, i dalje rasti. Naime, samo u protekle četiri godine broj onih koji su ostvarili pravo na status hrvatskog branitelja narastao je za dodatnih 10.000, pa se u registru sada službeno nalazi 499.315 branitelja, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Darko Nekić - 1 NAJAVA DRŽAVNOG TAJNIKA Raste osnovica za invalidninu i druga braniteljska prava, evo kome ide najviše Slika nije dostupna 'Nema razloga za prosvjed' Nađ: 'Nije točno da smo braniteljima uništili dostojanstvo'

Kako zakonski rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja ne postoji, mnogi opravdano sumnjaju da bi ta brojka mogla još rasti. Među onima koji i danas tvrde da u Domovinskome ratu nije sudjelovalo više od 350.000 branitelja je i Slavica Hruškar, predsjednica Udruge 'Nezavisni dragovoljci hrvatski'. Ona je ovih dana izišla s prijedlogom da se neborbenom sektoru, odnosno onima koji u Domovinskom ratu nisu sudjelovali na prvoj crti bojišta, raznim činovnicima i čistačicama, ukine pravo na braniteljsku mirovinu i ostale povlastice, čime bi, kako je rekla, država uštedjela nekoliko milijarda kuna godišnje.

No, u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti se ograđuju kako je do povećanja broja branitelja došlo zbog naknadnog dostavljanja podataka i upotpunjavanja službene evidencije od strane MUP-a i MORH-a u protekle četiri godine. Ističu kako MOBMS u postupak priznavanja statusa hrvatskog branitelja ne može ulaziti jer je to isključivo u nadležnosti Ministarstva obrane, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova. 'Status hrvatskog branitelja dokazuje se potvrdom MORH-a, odnosno MUP-a i u postupak priznavanja statusa MOBMS ne može ulaziti', ističu u ministarstvu i ostavljaju otvorenom mogućnost da netko tko još nije ostvario braniteljski status to učini i u narednom razdoblju.

U protekle tri godine za oko 8.000 povećan je i broj ratnih vojnih invalida Domovinskoga rata i trenutno ih je oko 50.000. Rok za podnošenje zahtjeva za priznavanje invalidskog statusa temeljem bolesti produžen je još 1. siječnja 2005. godine, a samo do kraja 2005. godine, što je bio krajnji rok za priznavanje statusa, na adresu MOBMS-a stiglo je 33.000 zahtjeva. S druge pak strane, za priznavanje statusa HRVI-a temeljem ranjavanja ili ozljede, zakonski rok ne postoji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene