Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BLOKIRAN TRAMVAJSKI PROMET

U centru Zagreba održan šesti Hod za život, okupio se veći broj ljudi. Organiziran i prosvjed protiv Hoda, prosvjednici nosili transparente "Moje tijelo, moj izbor"

Aktualno Galerija Protuprosvjed Hodu za život - 1 Protuprosvjed Hodu za život - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hod za život - 2 Hod za život - 2 Foto: DNEVNIK.hr Protuprosvjed Hodu za život - 3 Protuprosvjed Hodu za život - 3 Foto: DNEVNIK.hr Protuprosvjed Hodu za život - 4 Protuprosvjed Hodu za život - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hod za život - 5 Galerija 1/5 >>
Inicijativa Hod za život, obitelj i Hrvatsku organizira šesti po redu "Hod za život".

Na Trgu Republike Hrvatske okupio se veći broj ljudi, a nakon izjava krenuli su Frankopanskom ulicom do Trga bana Jelačića, pa onda Praškom ulicom do Zrinjevca, gdje je održan prigodan program.

"Očekujem lijep odaziv i da će što više ljudi čuti glas nerođenih i svih onih, govori se nešto i o mogućnosti eutanazije, pa isto tako i za zaštitu tih života, starijih ljudi. Ovo je hod za zaštitu svakog života. Naša je građanska dužnost da se zalažemo za zaštitu svakog ljudskog života, tako i nerođene djece", rekao je za N1 Luka Hudinčec, jedan od organizatora "Hoda za život". 

Istovremeno, u blizini je održan i protuprosvjed. Okupljeni su nosili transparente s riječima "Zahtijevamo besplatni pobačaj", "Moje tijelo, moj izbor" i "Pravo na pobačaj nije samo pravna nego i ekonomska kategorija". Prosvjednici su stajali i uz trasu kojom se kreće povorka.

Hod za život - 5 Protuprosvjed Hodu za život - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Povorku Hoda za život cijelim putem okružuje interventna policija. 

Prema nekim procjenama, u povorci su se okupile tisuće ljudi.

Ističu kako je njihova želja bolje uređenje zakonske regulative i da se majkama pomogne da se ne odlučuju na prekid trudnoće. S obzirom da je ovo već treći Hod za život koji se održava na dan izborne šutnje, iz organizacije kažu kako se o datumu održavanja dogovaraju početkom godine, a svibanj je mjesec majki.

"U tom je mjesecu Majčin dan, bez obzira na bilo kakve druge događaje ili izbore. Ako se nađe neki političar, on je dobrodošao, svi su pozvani", poručila je jedna organizatorica.

Nešto iza podneva povorka je stigla na Zrinjevac gdje je održan prigodan program.

Andreja Kotnik, koordinatorica Hoda za život u Zagrebu istaknula je da je danas hodala za sve one žene koje trebaju podršku, ljubav i pomoć.

"Hodali smo za društvenu, zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, zasebnog ljudskog bića koje u tijelu svoje majke raste, rita se, osjeća bol, ali se i smiješi. Pravo na život je temeljno ljudsko pravo! Želimo živjeti u državi u kojoj zakoni štite pravo na život svakog čovjeka, od začeća do prirodne smrti. Nikada, baš nikada ne pomažemo majci, tako da joj "pomognemo" da prekine život svoga djeteta. Uvijek pomažemo ženi kada joj pomognemo da zaštiti života svoga sina ili kćeri. Žena je gospodarica svoga tijela, ali onaj tren kada ostane trudna, ona u svome tijelu nosi drugo tijelo - tijelo svoga sina ili kćeri. Trudnica je već majka", rekla je Kotnik.

Tijekom obraćanja sudionika u jednom trenutku pred paviljon Zrinjevcu stali su prosvjednici i razvukli transparent "Za raskid Vatikanskih ugovora", no sudionici Hoda za život maknuli su ih nakon samo nekoliko sekundi. 

Danas je Hod za život prvi put održan i u Imotskom gdje se okupio velik broj građana. 

Preko glavnog trga ne voze tramvaji

Kako je objavio ZET, u subotu, 29. svibnja u vremenu od 10.30 do 14 sati zbog manifestacije "Hod za život", bit će obustavljen tramvajski promet preko Trga bana Josipa Jelačića te će tramvajske linije 6, 11, 12 i 17 dodatno promijeniti trase prometovanja:

Linija 6: Črnomerec - Ulica Republike Austrije - Jukićeva - Glavni kolodvor - Autobusni kolodvor - Žitnjak

Linija 11: Črnomerec - Ulica Republike Austrije - Jukićeva - Glavni kolodvor - Branimirova - Šubićeva Kvaternikov trg - Dubec

Linija 12: Ljubljanica - Vodnikova - Glavni kolodvor - Ulica kneza Mislava - Kvaternikov trg - Dubrava

Linija 17: Prečko - Savska - Vodnikova - Glavni kolodvor - Ulica kneza Mislava - Borongaj


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene