Postavljanjem punionice u Brinju bit će moguće električnim automobilom doći od granice sa Slovenijom do Jadranske obale.

Galerija


Od Bregane do Splita električnim automobilom. Do jučer, nezamislivo, ali od danas - izvedivo. HEP i INA zajedno su postavili dvije brze punionice na benzinskoj postaji Brinje, pa svi koji krenu na more, imaju gdje napuniti svog električnog ljubimca.

Vezani članci Ilustracija Najmlađi zaraženi pacijent u Hrvatskoj je dvomjesečna beba iz Duge Rese, u dobrom je stanju i ima blage simptome Bolnica Dubrovnik Nova žrtva koronavirusa: Prvi smrtni slučaj zabilježen u Dubrovniku, preminuo 85-godišnji muškarac

Na benzinskoj postaji u Brinju danas su otvorene dvije punionice za električne automobile. Projekt je nastao u suradnji HEP-a i INA-e, a na ovaj način bit će moguće električnim automobilom doći od granice sa Slovenijom do Jadranske obale. Ovo je ukupno 16. punionica na autocestama u Hrvatskoj koju je postavio HEP. Do kraja iduće godine trebalo bi ih biti postavljeno ukupno 57.

"U isto vrijeme se mogu puniti dva vozila, jedno na AC, drugo na DC strani, i ovisno kakvo vozilo imate punjenje traje od 20 minuta pa naviše, taman vrijeme da odmorite na autocesti i krenete dalje na put", rekao je Domagoj Puzak iz HEP-ovog Tima za mobilnost.

Punjenje električnog automobila na jednoj od ovakvih javnih punionica neće vas stajati apsolutno ništa, dakle struja je u potpunosti besplatna. A ako vaš električni automobil idete puniti kod kuće, to će vas stajati otprilike 7 kuna, što će vam biti dovoljno da njime pređete 100 kilometara. Ista kilometraža s bezincem bi vas stajala 70 kuna. Uštede je na vrijeme prepoznala i Tina Kolovrat.

"Za nula kuna, ili 10, 15 kuna možete stići od Zagreba do Zadra, Šibenika, ako nećete ići autoputom, nema ni cestarine, vi se za nula kuna negdje vozite, ja bih rekla da je to značajna ušteda", kaže Tina koja vozi električni automobil.

Diljem zemlje punionice su postavljene na 272 lokacije, a na njima ima 693 priključka. Na autocestama ili njihovim prilazima HEP je ukupno postavio 16 brzih punionica.

"Postavit ćemo ukupno 57 punionica. To znači da se naši gosti iz primjerice Norveške koja prednjači po broju električnih vozila mogu jednostavno i brzo dovesti do naših turističkih destinacija", kaže Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a.

"Do kraja godine planiramo imati 40 punionica na našim postajama ili pokraj njih. Želimo biti prvi odabir za kupce", rekao je Sandor Fasimon, predsjednik Uprave INA-e.

Uz državne poticaje u protekle 4 godine prodano je ukupno 570 električnih vozila. Novu rundu subvencija država najavljuje za početak iduće godine.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr