Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okolica Mrkoplja

U blizini kuća: Čopor vukova rastrgao jelena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovi prijete stanovnicima Gorskog kotara! Broj im, od kada su zaštićeni, stalno raste, a počeli su se učestalo spuštati i u naselja. U mjestu Sunger raskomadali su mladog jelena u vrtu pored obiteljske kuće. Mještani, u strahu od zvijeri, posljednjih dana oprezno izlaze iz kuća, posebice ujutro i u sumrak.

Vukovi već neko vrijeme bezbrižno šeću Gorskim kotarom sijući strah među životinjama i ljudima.

Pročitajte i ovo Uhićeni Splićanin imao je i dva vuka (ilustracija) Užas u Dalmaciji Uhićen Splićanin koji je držao 67 pasa i dva vuka: Doznajemo zašto zvijeri ne mogu natrag u prirodu Slika nije dostupna i medvjedi mu svraćaju VIDEO Šetao s prijateljima pa naletio na vukove: "Nisu panično otišli..."

'Nije ugodno, nije ugodno. Blizu nam je onaj lug, htjeli bismo ići po gljive, htjeli bismo ići vidjeti ima li malina, ali kad je strah veći od toga', kazala je Ivana Blašković iz Sungera.

Mrkopaljski je kraj granica dvaju vučjih čopora koji vladaju Gorskim kotarom pa jedni i drugi love na tom području.

'Počeo sam razmišljati o tome da bi se i tu na mojoj farmi mogla pojaviti ta ekipa od 5,6 ili 7 vukova, da bi mogli jednostavno uletjeti i… Njima bi bio ovo prelijepi pokolj', kazao je vlasnik farme Anton Kružić.

Nakon posljednje vučje gozbe u samom mjestu malo je toga ostalo od mladog jelena.

'Vjerojatno nije bio jedan vuk, više vukova je tu. Sad ne možemo točno utvrditi, ne vide se tragovi, ne vidi se ništa, ali vidi se po strvini koja je ostala. Vidi se po tehnici kako oni to raskomadaju', kazao je Slaven Šercer, lovnik šumarije Mrkopalj.

Od 1995. vukovi su zakonom zaštićeni pa se njihov broj, tvrde lovci, povećao.

'Prije je vuk za svoj opstanak to radio u šumi, a sada sve više i više dolazi skroz do urbanih sredina, do naseljenih mjesta', kaže Šercer.

Prošle godine mrkopaljski kraj uznemiravali su medvjedi. Ove godine pridružili su im se i zaštićeni vukovi. Gorani se pitaju tko će i kako zaštititi njih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene