Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča koja vam neće dobro sjesti na želudac

U 8 od 10 testiranih cijeđenih sokova pronašli smo fekalije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Testirali smo cijeđene sokove. Zapravo, prvenstveno su nas zanimali pesticidi u njima, pretpostavljajući kako rijetko tko pere voće koje stavlja u sokovnik. Međutim, pronađene fekalne bakterije dokaz su ne samo da ne peru voće, nego očito ni ruke nakon WC-a. Od 10 sokova - 8 ih je palo na testu.

Sokovi su ukusni i ne debljaju, kažu, to je čaša puna zdravlja. Ali ako ga ne spravljate u kućnoj radinosti, zapravo ne znate što dobivate. Zato smo odlučili svježe cijeđene sokove staviti na test. Najskuplji cijeđeni sok na koji smo naišli stajao je čak 24 kune - i to dva decilitra.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

Kako bi uzorci bili prikupljeni po pravilima s nama je bio Vedran Jagić, djelatnik nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar. On prikuplja uzorke i ispituje kakvoću hrane i pića, ali higijenu ugostiteljskih objekata po cijeloj Hrvatskoj. 

Budući da je već mnogim ugostiteljima poznato lice, jer testiranje uzoraka mu je posao, a mi smo htjeli dobiti pravo stanje stvari, bez uljepšavanja, smo išli potajice, a Vedran nas je čekao iz ugla.

Uzorci skupljeni u centru Zagreba!

Uzorke smo skupljali u samom centru Zagreba, na maloj površini bezbroj je ugostiteljskih objekata. Od kako je zdrava hrana pa tako i zdravi sokovi hit, ponuda je veća. Pa za svježe cijeđeni sok ne morate nužno sjesti u kafić. Dovoljno je otići u fast food.

Uzorke koje smo prikupili testirali smo na nekoliko bitnih stvari: mikrobiološki, pa ćemo zatim tražiti pesticide, ali i testirat ćemo patvorenost sokova - drugim riječima razrjeđuju li ih s nekim drugim sokom, onim jefitnijim, kako bi dobili na količini. Krenimo od potonjeg - patvorenost.

Pa je tako u kategoriji patvorenosti svih 10 uzoraka na ovom testu prošlo s odličnom ocjenom, svi su bili 100% naranča. Stroj je otkrio ima li i koliko pesticida u našim sokovima. Namjerno smo birali citrusno voće jer u njihovoj se kori pesticidi ne mogu isprati.

U jednom i pesticid

'Od ovih 10 uzoraka jedan je zadržavao pesticid tijabendazol, ali u dozvoljenim granicama. Tijabendazol se kao i neki drugi pesticidi na citrusima koriste kao zaštitu od truljenja i nakon što je plod ubran', rekao je dr. sc. Marinko Petrović, dipl. ing. kem. teh., voditelj Odjela za zajedničke i potvrdne analitičke metode.

I ovaj test je koliko toliko bio uspješan, ništa zabrinjavajuće nismo pronašli. Voljeli bi kada bismo mogli reći kako nismo ni na sljedećem testu pronašli ništa zabrinjavajuće, ali...

'Očekivala sam da će u sokovima biti nešto veći ukupan broj mikroorganizama i očekivala sam određeni broj entrobakterija, ali ovako visoke brojke nisam očekivala', rekla je dr. sc. Ivančica Kovaček, dr. med., voditeljica Odjela za mikrobiološke analize.

Mjesto porijekla - crijeva

A nismo ni mi, pogotovo ne ove: 'To su enterobakterije. Dakle, po imenu se odmah zna da su porijekla crijeva', dodala je dr. Kovaček. Izrasle su ove bakterije i to na jednom mililitru soka!

'Dokaz da se stvarno radi o bakterijama fekalnog porijekla imamo na malom biokemijskom nizu gdje se vidi da su bakterije koje su unutra porasle zacrvenile podlogu koja je inače potpuno prozirna. I vidi se unutra mali mjehurić plina što znači da bakterije unutra veselo rastu i razmnožavaju se. Dakle, stvaraju, plin i ovoga po tome znamo da se sigurno radi o entrobakterijama.

To znači da niti se peru aparati za cijeđenje, niti pribor, niti voće, a ni ruke onog koji nam je sok spravio! Srećom bile su u količinama od kojih nećemo završiti u bolnici, ali da popijemo litru takvog soka ta mogućnost bi postojala.

U svim sokovima kvasci

'Primjerice, u sokovima smo u svih 8 uzoraka koji nisu odgovarali pronašli kvasce. Kvasci su porasli u dosta velikom broju. I oni mogu uzrokovati, primjerice, nadutost', rekla je dr, Kovaček.

Pa tako popijete dva decilitra soka, a za kasnije mučnine, nadutost pa čak i proljev lakše ćemo okriviti neku hranu, a ne taj sok.

'U petrijevci su porasle i plijesni. To znači da su ti uzorci ili dugo stajali ili je voće od kojeg su napravljeni već bilo trulo', rekla je dr. Kovaček. 8 od 10 uzoraka palo je na mikrobiološkom testu - na testu higijene!

'Ovo je znak da u ovim uzorcima nije već dugo napravljena kontrola njihovog rada', kaže dr. Kovaček.

Čaša zdravlja?

Čaša zdravlja postala je čaša onečišćenja. A ukoliko plaćamo uslugu trebali bismo dobiti najbolje zar ne? Ugostiteljima bi trebalo biti stalo do onoga što nude i kako nude. Trulo voće i prljavi aparati, o rukama da i ne govorimo, zasigurno ne bi trebali biti dio ponude.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene