Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Voškion na psihijatriju gdje bi mogao ostati i 40 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presudom Županijskog suda u Puli peterostruki ubojica 47-godišnji Damir Voškion bit će prisilno smješten u psihijatrijsku ustanovu na šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude.

Zatim će vještaci pregledati i razmatrati njegovo stanje jednom na godinu, a u toj psihijatrijskoj ustanovi, po riječima sutkinje Marije Budimir, može ostati najviše 40 godina, kolika je i najviša zatvorska kazna za takva kaznena djela. Općinski sud područja na kojem je ustanova smještena donosit će po mišljenju vještaka odluku o njegovu daljnjem ostanku u psihijatrijskoj ustanovi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pulski monstrum o ubojstvu djece: 'Oni su dio mojih neprijatelja' Slika nije dostupna Pulski monstrum vraćen u zatvorsku bolnicu, rasprava će ipak biti održana

Kako je danas istaknuto, zbog stanja paranoidne psihoze u kojem je počinio ubojstva, po hrvatskim zakonima, ne može mu se odrediti zatvorska kazna te će odlukom suda biti smješten u psihijatrijsku ustanovu.

"Po zakonskoj proceduri boravak u psihijatrijskoj ustanovi traje šest mjeseci, zatim se, ovisno o zdravstvenom stanju, komisijski produljuje svake godine", naglasila je sutkinja Budimir. Dodala je kako se Zakonom o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, koji je na snazi od 1997., određuje prisilna hospitalizacija takvih osoba, a Zakonom o kaznenom postupku uređen je postupak prema osobama koje su u nebrojivu stanju počinile obilježja nekoga kaznenog djela.

"U ovom slučaju utvrđeno je da je Voškion bio u nebrojivu stanju i prema takvim osobama zakonom je predviđeno da se određuje prisilan smještaj u slučaju kad postoji opasnost da će upravo zbog takva stanja, odnosno teže duševne bolesti, počiniti neko novo kazneno djelo", izjavila je sutkinja. Kako je rekla, u ovom je slučaju neprijeporno da optuženik i dalje ima čvrstu fiksiranu ideju o životnoj ugroženosti i uvjeren je u ispravnost svojih postupaka. Stoga je, kazala je Budimir, on i dalje opasan, t.j. postoji opasnost da će zbog te duševne bolesti počiniti novo teško kazneno djelo.

"On je vrlo opasan i trebalo bi ga smjestiti u ustanovu s visokom razinom sigurnosti koja, kako tvrdi Budimir, u Hrvatskoj ne postoji.

Apelirala je da državne ustanove s takvim ovlastima osiguraju, odnosno uspostave takav odjel u jednoj od psihijatrijskih ustanova u kojem bi takve osobe, poput Voškiona, bile primjereno liječene i zaštićene od postupaka drugih, a drugi bi bili zaštićeni od njihovih postupaka. "Time će se jamčiti sigurnost da se to od te iste osobe ne će ponoviti", poručila je.

Protiv Voškiona se od utorka vodio sudski postupak u kojem ga je optužnica teretila da je u neubrojivu stanju usmrtio dvoje djece i troje odraslih, počinivši tako dva teška ubojstva i to malodobnih nećaka, 7-godišnje Karle i dvomjesečnog Maura, te ubojstva oca Renata (70), brata Deana(40) i bratove supruge Nataše (36). Ta obiteljska tragedija dogodila se u studenom prošle godine u obiteljskoj kući u Rohregerovoj ulici u Puli.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene