Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.


Nasilje nad našim majkama, sestrama, prijateljicama, kolegicama i poznanicama nažalost svakodnevna je pojava. Barem na današnji dan trebali bi se osvijestiti i prestati razmišljati da se nasilje događa nekom drugom.

Vezani članci Nina Popović, Zoran Milanović, Sanja Sarnavka, Rada Borić, i Renata Ivanović Pljušte reakcije na Milanovićevu izjavu o žrtvama seksualnog nasilja: ''Predsjedniče, sram vas bilo!" Astrid Malvić Jutro koje je Astrid promijenilo život iz temelja: "Ispočetka sam učila hodati..."

Ženska udruga B.a.B.e. svoj će doprinos borbi dati komemorativnim skupom na Trgu bana Jelačića koji će započeti minutom šutnje u znak sjećanja na 16 žena i dvije djevojčice koje su u razdoblju od 1. siječnja do 21. studenog ubili njihovi mladići, bivši ili ondašnji, partneri bračni, izvanbračni, očevi ili muški članovi obitelji.

Kako odgajamo djecu?

B.a.B.e. kreću u borbi protiv nasilja nad nježnijim spolom progovaranjem o korjenima nasilničkog ponašanja, o odgoju i porukama koje se upućuju djeci i kojima ih se priprema za buduće uloge žena i muškaraca. Ženska udruga pozabavlja se pitanjem zašto dječake odgajaju da ne smiju plakati i pokazivati osjećaje i zašto su 'pravi' muškarci oni koji ne pokazuju strah i ničega se ne boje.

Zbog čega djevojčice trebaju biti tihe i umiljate i zašto trebaju sanjati udaju? Možda bi roditelji trebali pokušati s drugačijim odgojem te raditi na tome da njihova djeca izrastu u samosvjesne osobe koje poštuju sebe i žele samo odnose u kojima ih se razumije kao jednakopravna bića.