Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Posao stoljeća'

Tvrtka iz Stobreča kupila milijarde eura vrijedne rudnike na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtka Iming iz Stobreča kupila je dva kosovska rudnika.

Radi se o ulaganju od 112 milijuna eura (820 milijuna kuna) u rudnike Golesh i Strezovice, najveća nalazišta magnezita u Europi. Tvrtka Imnig u vlasništvu je kosovske obitelji Zogaj koja već 20 godina živi u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Imnig je na međunarodnom natječaju za privatizaciju prije tri i pol godine pobijedio 14 velikih kompanija. 'Ispitivanja su pokazala da se u oba rudnika nalazi 20 milijuna tona magnezita. Godišnje ćemo imati 160.000 tona prerađene rude čija je cijena danas na svjetskim burzama u prosjeku najmanje 400 eura po toni. Dakle, vadit ćemo magnezit vrijedan više od 60 milijuna eura godišnje, a u rudnicima leži nekoliko milijardi eura vrijedna ruda', rekao je za Večernji list Hysni Zogaj,  suvlasnik Iminga i direktor MIM Golesha.

'Radi se o poslu stoljeća'

Osim rudnika u planu im je i otvaranje punionice vode jer se na tom području nalaze golemi izvori pitke vode. Sjedište tvrtke preselit će se iz Stobreča u Zagreb i sav će se izvoz i naplata obavljati iz Hrvatske. Hrvatski stručnjaci, koji na projektu rade kao savjetnici, smatraju da se radi o poslu stoljeća.

U rudnicima će biti zaposleno 600 radnika, od kojih 500 rudara, a pokretanje posla se očekuje u svibnju iduće godine. Na svečanost otvaranja pozvat će bivšeg predsjednika Stipu Mesića. Najveće količine magnezita predviđene su za izvoz u jake industrijske zemlje poput Njemačke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene