Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Trajno na slobodi

Čermak: Ne osjećam se dobro jer su moji prijatelji u Haagu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Čermak kazao je kako je sretan jer je agoniji kraj.

'Konačno evo došao je kraj, od danas sam slobodan čovjek napokon. Sretan sam jer je mojoj agoniji kraj, a ne osjećam se dobro jer su moji prijatelji u Haagu prvostupanjski drakonski kažnjeni. Nadam se da će i jedan i drugi naći dovoljno snage, a bili su i u težim situacijama, da hladne glave sa svojim obranama koje će biti ojačane s vanjskim odvjetnicima i da s argumentima i činjenicama poluče dobar rezultat u drugom stupnju', poručio je general Čermak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nose oznaku povjerljivosti Rok za predaju žalbi Gotovine i Markača do kraja dana Slika nije dostupna Žalba gotova! Otkrivamo kako će se u Haagu rušiti presuda Gotovini i Markaču!

General se još ne sprema za nikakvo slavlje i nada se da će njegovi prijatelji generali u Haagu iznaći dovoljno snage da izdrže sve što ih čeka. 'Drugo poluvrijeme je zasigurno teže nego prvo i sad bi ih sve trebalo pustiti na miru. Obrana se ne pravi preko medija i svi bi se trebali maknuti od medija jer se obrana radi u sudnici', poručio je.

Obrane dvojice hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača poslale su do isteka jučerašnjeg roka u ponoć Haaškome sudu najave žalbi na nepravomoćnu presudu u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač', potvrdili su odvjetnici dvojice optuženih generala. Tužiteljstvo se nije žalilo, potvrdio je Aleksandar Kontić iz haškog tužiteljstva.

'Sve je ovo bilo nepotrebno'

Presuda kojom je 15. travnja ove godine general Ivan Čermak pred Haaškim sudom oslobođen svake odgovornosti za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje postala je pravomoćna činjenicom da se haaško tužiteljstvo nije na nju žalilo, izjavio je njegov bivši branitelj pred Haaškim sudom Čedo Prodanović.  'Sve je ovo bilo nepotrebno jer sve dokaze o stvarnoj ulozi generala Čermaka tužiteljstvo je imalo još 1999. godine', kazao je u telefonskom razgovoru zagrebački odvjetnik koji je Čermaka zastupao od njegovih prvih kontakata s Haaškim sudom. Već se tada vidjelo da Čermak nema veze s operativnim zapovijedima te da nema operativnu vojsku, kao i da nema ingerencije nad policijom, podsjetio je Prodanović.

Prvostupanjsko vijeće Haaškoga suda 15. travnja proglasilo je krivima generale Gotovinu i Markača i osudilo na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj, dok je general Ivan Čermak oslobođen svake odgovornosti i pušten na slobodu.

Predsjednik sabora Luka Bebić kazao je kako mu je drago da je Čermak slobodan te de isto očekuje za ostale. Pero Kovačević, koji je bio svjedok obrane generalu Čermaku, ističe kako će generalu trebati vremena da se oporavi od svega što je proživio.

Nakon podnošenja najavi žalbe, pravilnik ICTY-ja predviđa rok od 75 dana za podnošenje same žalbe. Nakon toga druga strana ima rok od 40 dana da odgovori na tu najavu, pa slijedi daljnjih 15 dana roka za replike na odgovore. Poslije isteka tih rokova uspostavlja se žalbeno vijeće ICTY-ja za taj predmet koje zakazuje datum rasprave.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene