Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tužiteljstvo pozvano na smanjenje optužnice Gotovina-Čermak-Markač

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predraspravno vijeće Haškog suda pozvalo je tužiteljstvo da najkasnije do 8. siječnja sljedeće godine dostavi prijedlog smanjenja optužnice u predmetu 'Gotovina,Čermak i Markač' za najmanje trećinu, objavio je Haški sud.

U nalogu izdanom 13. prosinca Vijeće 'poziva tužiteljstvo da predloži načine smanjenja opsega optužnice za najmanje trećinu - smanjenjem broja točaka optužnice i/ili lokacija zločina ili djela koje sadrži jedna ili više točaka optužnice, a posebno uzimajući u obzir kumulativne točke optužnice'.

Pročitajte i ovo Korupcija, Ilustracija Pranje novca Pala uhodana šestorka: Muljali s računima u firmama i pokrali milijune Slika nije dostupna ICTY: Leslie priznao da je bilo znatno više vojnih ciljeva u Kninu

Podsjećajući da je optužnicom od devet točaka obuhvaćeno 20 općina, Vijeće je istaknulo svoju obvezu da osigura brzo i pravično suđenje te pozvalo tužiteljstvo da dostavi i svoju procjenu o tome koliko bi smanjenje opsega optužnice skratilo dokazni postupak tužiteljstva.

Sudsko vijeće usmeno je najavilo takav poziv tužiteljstvu na zadnjem predraspravnom ročištu održanom prije tjedan dana.

Haški sud u većem je broju predmeta pozvao ili naložio tužiteljima smanjenje opsega predmeta kako bi Sud mogao dovršiti svoj rad u skladu s izlaznom strategijom suda koja uključuje ubrzanje i raniji završetak suđenja do kraja 2010. godine.

Na zadnjem predraspravnom ročištu najavljena je mogućnost početka suđenja u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač' u svibnju sljedeće godine.

Generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja počinjene tijekom i nakon operacije Oluja protiv srpskih civila na širem području Knina od kolovoza do studenog 1995. godine.

General Gotovina, koji je u Oluji zapovjedao hrvatskim snagama u tzv. južnom sektoru optužen je u lipnju 2001., a general Čermak, zapovjednik Zbornog mjesta Knin od 6. kolovoza, i general Markač, u Oluji zapovjednik Specijalne policije MUP-a, optuženi su u veljači 2004. Prema optužnici zločini su se dogodili u okviru zajedničkog zločinačkog pothvata.

Generali Čermak i Markač dobrovoljno su se predali 11. ožujka 2004, a na privremenu slobodu do početka suđenja pušteni su u prosincu 2004. godine. General Gotovina predan je Haškom sudu prije gotovo godinu dana nakon uhićenja u Španjolskoj 7. prosinca prošle godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene