Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Majka preminule djevojčice:

'Tužit ću gospićku bolnicu, zašto nisu pomogli mojoj djevojčici'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Tužit ćemo gospićku bolnicu! Želim ostavku doktora Drage Ratkovića, ne želim vidjeti da više radi u bolnici', kazala nam je Marizela Jelić, majka dvoipolgodišnje Antonije Mudrinić koja je u preminula od meningokokne sepse u Gospiću.

Prema preliminarnom obdukcijskom nalazu, bakterijsko trovanje krvi uzrok je smrti male djevojčice koja je preminula u roku od šest sati od primitka u gospićku bolnicu. Roditelji, u tuzi zbog smrti mlađe kćeri te šokirani i zbunjeni načinom Antonijinog liječenja, još uvijek ne znaju odgovor na pitanje što je krenulo po zlu i dovelo do tragedije u kojoj su u utorak na perušićkom groblju pokopali malenu Tonku.

Pročitajte i ovo Miljacka Privezani zajedno Užas u Sarajevu: Iz Miljacke izvučena tijela majke i četverogodišnjeg djeteta Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo"

Šamarali se zbog kreveta

Četvrti dan nakon smrti djeteta, majka je policiji dala iskaz zbog šamaranja između doktora Drage Ratkovića i anesteziologa Damira Pahljine, koji je u tom trenutku baždario lijek za njezinu kćer, a kojem je svjedočila dok se Tonka borila za život. Do fizičkog obračuna navodno je, kako kažu roditelji, došlo jer je Tonka ležala na krevetu intenzivne njege na kojem je netom prije bio pacijent doktora Ratkovića. Zatražio je od kolege Pahljine objašnjenje zbog zauzeća ležaja. Anesteziolog je ignorirao kolegu baveći se pacijenticom na što je Ratković zaprijetio šamarom, a naposljetku i udario kolegu. Kako bi ih razdvojio, umiješao se doktor Stipe Lukač koji je kobne subote oko 10 sati ujutro prvi pregledao djevojčicu.

Poslali je kući jer ima upalu grla

Imala je visoku temperaturu 38,4 te je s dijagnozom upale grla puštena kući. Prepisan joj je sirup cefixim (koji joj je u nekoliko prijašnjih slučajeva pripisivan) te ibuprofen. Nakon dva sata na tijelu su joj se počele pojavljivati mrlje te je roditelji hitno odvoze u bolnicu. Dočekao ih je isti doktor, a Antonija završava na infuziji. Roditelji tvrde kako im je dežurna pedijatrica Sandra Čubelić kazala kako se zasigurno radi o alergiji na sirup.

Djevojčicu hitno na rukama odnose na odjel intenzivne njege gdje joj po prvi puta vade krv. Roditelji inzistiraju da se zove helikopter jer, bez obzira na to što nisu dobili nikakvu informaciju u kako teškom stanju je njihovo dijete, shvaćaju da je situacija kritična. Doktorica objašnjava da bi se helikopter čekao i do sat i pol vremena zbog procedure te oko tri popodne nalaže hitan prijevoz vozilom hitne pomoći u riječku bolnicu Kantrida. Netom nakon izlaska iz bolnice, u 15.35 sati djevojčica u vozilu pada u arest, a liječnici u 15.55 sati proglašavaju smrt. Umrla je osam kilometara od gospićke bolnice u koju je odvezena već u 16 sati.

Doktor samo okrenuo glavu, dobio opomenu pred otkaz. Majka nije izbjegla niti ponovni susret s doktorom Ratkovićem dok je u utorak išla po preliminarni nalaz obdukcije. Vidjela sam ga na hodniku, pričao je na mobitel. Kada me vidio okrenuo je glavu i krenuo u drugom smjeru. Prišla sam mu, a on me pitao 'Što sam vam ja kriv? Pa ja sam vam dao saučešće'. Izgubila sam živce i rekla mu da mi njegovo saučešće ništa ne znači. Ti si se potukao nad mojim djetetom, opisala nam je majka dodajući kako joj je ravnateljica bolnice Marija Vrkljan Ilijevska kazala da se poduzimaju sve mjere te da bi svi sudionici trebali dati iskaz o smrti djevojčice, kao i o tučnjavi dvojice doktora.

U telefonskom razgovoru ravnateljica nam je kazala da je doktor Ratković, koji u gospićkoj bolnici radi više od 30 godina, dobio opomenu pred otkaz. 'Žalosno je to što se dogodilo jer za to nema nikakva opravdanja. O djevojčici su se brinula tri doktora i dali su sve od sebe kako bi je spasili, kaže ravnateljica dodajući kako su provedene dvije istrage, jedna zbog šamaranja doktora, a druga oko liječenja Antonije Mudrinić.

Milinović zgrožen

Ministar zdravstva Darko Milinović kazao je kako je ravnateljica ministarstvu poslala dopis o incidentu između doktora te o medicinskoj pomoći koja je pružena Antoniji.

'Izražavam zgražanje nad tim incidentom i ispričavam se svima koji su tim incidentom pogođeni, a tu prvenstveno mislim na roditelje. Zgrožen sam događajem i premda nisam sudionik istog ispričavam se svima kojima su ti doktori donijeli neugodnost. Usprkos tvrdnjama ravnateljice da ništa nije utjecalo na liječenje djevojčice zatražiti ću od Liječničke komore dodatnu kontrolu kako bi se utvrdilo je li struka odradila posao na najbolji mogući način, kazao nam je ministar Milinović.

'Svi se prave budalama. Nitko mi ništa ne govori. Samo želim znati tko je napravio propust da mome djetetu nije pruženo adekvatno liječenje. Nisam doktor, ali ne vjerujem da se od sepse može umrijeti za šest sati. Želim da odgovorni snose posljedice svojih postupaka. Antoniju ništa ne može vratiti, ali ako šutimo, dogodit će se nekom drugom djetetu, ogorčena je majka Marizela. (VLM Agencija)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene