Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar pravosuđa RH Ivan Šimonović odbacio je kao netočne tvrdnje dijela srpskih medija o velikim iznosima koje će Hrvatska zaraditi ako uspije s tužbom pred Međunarodnim sudom pravde i tako gospodarski upropastiti Srbiju te je istaknuo da je tužba podnesena prije svega kako bi se utvrdila istina o stradanjima u Hrvatskoj, kaznili odgovorni za zločine, saznala sudbina nestalih, te vratila opljačkana kulturna dobra.


'Komentari koje prenose mediji o desecima milijardi eura koje će Hrvatska zaraditi ako uspije s tužbom pred Međunarodnim sudom pravde i tako gospodarski upropastiti Srbiju ne odgovaraju činjenicama i ne pogađaju bit hrvatske tužbe', navodi se u pisanoj reakciji ministra Šimonovića.

Vezani članci Frane Lučić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nakon 10 godina spora zaključena sudska nagodba: Frane Lučić dobio je milijunsku odštetu Slika nije dostupna Mogućnost da Srbija Hrvatskoj nadoknadi ratnu štetu minimalna

'Ako hrvatska tužba uspije, naknada se može odnositi samo na štetu vezanu uz genocid, a ne ukupnu ratnu štetu. Ako bi Hrvatska dobila naknadu, premda iznos naknade još nije specificiran, njezin bi iznos bio daleko manji i u cijelosti bi bila podijeljena žrtvama genocida, odnosno njihovim obiteljima', navodi Šimonović.

'Ističem da Hrvatska postupak protiv SRJ, a danas Srbije, nikada nije vodila prvenstveno zbog novčane odštete, već zbog drugih razloga. Ključni hrvatski zahtjevi sadržani u tužbi su da se utvrdi istina o stradanjima u Hrvatskoj, kazne odgovorni za zločine, sazna sudbina nestalih, te vrate opljačkana kulturna dobra. Pitanje novčane naknade ima tek podrednu važnost', ističe Šimonović. 

>> 'Hrvati će tražiti 50 milijardi eura za odštetu zbog genocida'

Međunarodni sud pravde prošlog se utorka proglasio nadležnim za tužbu protiv Srbije za povredu Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida koju je Hrvatska podnijela prije devet godina zbog zločina počinjenih tijekom rata u Hrvatskoj.