Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar pravosuđa RH Ivan Šimonović odbacio je kao netočne tvrdnje dijela srpskih medija o velikim iznosima koje će Hrvatska zaraditi ako uspije s tužbom pred Međunarodnim sudom pravde i tako gospodarski upropastiti Srbiju te je istaknuo da je tužba podnesena prije svega kako bi se utvrdila istina o stradanjima u Hrvatskoj, kaznili odgovorni za zločine, saznala sudbina nestalih, te vratila opljačkana kulturna dobra.


'Komentari koje prenose mediji o desecima milijardi eura koje će Hrvatska zaraditi ako uspije s tužbom pred Međunarodnim sudom pravde i tako gospodarski upropastiti Srbiju ne odgovaraju činjenicama i ne pogađaju bit hrvatske tužbe', navodi se u pisanoj reakciji ministra Šimonovića.

Vezani članci Slika nije dostupna Mogućnost da Srbija Hrvatskoj nadoknadi ratnu štetu minimalna Slika nije dostupna Šimonović: Nema neočekivanih argumenata u nastupu Srbije

'Ako hrvatska tužba uspije, naknada se može odnositi samo na štetu vezanu uz genocid, a ne ukupnu ratnu štetu. Ako bi Hrvatska dobila naknadu, premda iznos naknade još nije specificiran, njezin bi iznos bio daleko manji i u cijelosti bi bila podijeljena žrtvama genocida, odnosno njihovim obiteljima', navodi Šimonović.

'Ističem da Hrvatska postupak protiv SRJ, a danas Srbije, nikada nije vodila prvenstveno zbog novčane odštete, već zbog drugih razloga. Ključni hrvatski zahtjevi sadržani u tužbi su da se utvrdi istina o stradanjima u Hrvatskoj, kazne odgovorni za zločine, sazna sudbina nestalih, te vrate opljačkana kulturna dobra. Pitanje novčane naknade ima tek podrednu važnost', ističe Šimonović. 

>> 'Hrvati će tražiti 50 milijardi eura za odštetu zbog genocida'

Međunarodni sud pravde prošlog se utorka proglasio nadležnim za tužbu protiv Srbije za povredu Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida koju je Hrvatska podnijela prije devet godina zbog zločina počinjenih tijekom rata u Hrvatskoj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju