Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Suci su birani po zakonu'

Turudić odbacio optužbe o nezakonju i tajnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Državnog sudbenog vijeća Ivan Turudić komentirajući tvrdnje da je 57 novoimenovanih sudaca imenovano protivno zakonu ustvrdio je da su izabrani na temelju zakona koji je bio na snazi u vrijeme objavljivanja natječaja.

Od 1.rujna 2009. godine po Zakonu se više ne treba tražiti suglasnost saborskog Odbora za pravosuđe, pojasnio je Turudić novinarima nakon svečane prisege novoimenovanih sudaca u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Slika nije dostupna Izabran samo jedan Raspisan novi poziv za izbor dva ustavna suca

Na tvrdnje predsjednika Hrvatskih laburista - stranke rada Dragutina Lesara da je izbor obavljen na zatvorenim sjednicama i da su kombinirane odredbe iz staroga i novog zakona, Turudić je novinarima rekao da je korišten tzv. kombinirani sustav jer je zakon to odredio. Na jedan su način imenovani suci koji su već prije bili suci, a na drugi način su imenovani suci koji dolaze izvan sudstva, pojasnio je.

>> Sudac Turudić o navodnim vezama s HDZ-om

To određuje zakon, a ne DSV. S indignacijom odbijam optužbe da su sjednice bile tajne. Sve su sjednice su bile javne, kategoričan je Turudić.Novoimenovani suci Vrhovnog suda, Upravnog suda, Visokog prekršajnog suda, županijskih sudova u Zagrebu, Splitu i Velikoj Gorici i Varaždinu te trgovačkih, općinskih i prekršajnih sudova prisegnuli su danas u Hrvatskom saboru pred predsjednikom Državnog sudbenog vijeća (DSV) Ivanom Turudićem. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene