Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turudić se ne ponosi odlukom

Većina je bila protiv, ali Vesna Žužić ostaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Državnog sudbenog vijeća (DSV) Ivan Turudić izjavio je da nije ponosan današnjom odlukom po kojoj je sutkinja velikogoričkog Općinskog suda Vesna Žužić oslobođena odgovornosti da je zbog sukoba interesa naštetila ugledu suda i sudačke dužnosti.

'Nimalo se ne ponosim tom odlukom DSV-a', kazao je nakon sjednice novinarima Turudić, inače sudac i predsjednik tzv. uskočkog odjela zagrebačkoga Županijskog suda. Članovi DSV-a su za zatvorenim vratima jutros donijeli odluku, a Turudić nakon javne objave odluke nije želio otkriti kako je proteklo glasovanje. Neslužbeno se, pak, doznaje da je pet članova bilo za razrješenje sutkinje Žužić, a četiri protiv, dok je jedan član (sudac Upravnog suda Ante Galić) bio odsutan zbog, kako je rečeno, iznenadne bolesti. No, iako je prevagnulo mišljenje da sutkinju treba razriješiti, to nije bilo dovoljno jer je nedostajao jedan glas, budući da DSV odluke donosi većinom glasova svih članova. To tijelo po zakonu ima 11 članova pa je za bilo kakvu odluku potrebno šest glasova. Inače, DSV već nekoliko mjeseci radi bez jednog člana iz redova profesora prava jer ga Hrvatski sabor nije izabrao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sudbeno vijeće odlučilo Sutkinja Žužić oslobođena odgovornosti Slika nije dostupna Sukob interesa Uskoro stegovni postupak protiv sutkinje Žužić

>> Sutkinja Žužić oslobođena odgovornosti

Uvjerena da je radila po zakonu

Protiv sutkinje Žužić vodio se stegovni postupak zbog sumnje da je bila u sukobu interesa, jer je vodila sudski spor navodno povezan s Poljoprivrednom stanicom d.o.o., u kojoj je član uprave i direktor njezin suprug poduzetnik Željko Žužić. Na teret joj se stavljalo da nije prijavila mogući sukob, već je nastavila raditi na predmetu te da je time naštetila ugledu suda i sudačke dužnosti. Sutkinja Žužić nazočila je objavi odluke nakon čega je izjavila da je očekivala oslobađajuću odluku jer je uvjerena da je radila po zakonu, odgovorno i po savjesti. Ponovila je kako u sudskom sporu, zbog kojeg je stegovno prijavljena, njezin suprug nije bio stranka u postupku niti je imao ikakva interesa.

DSV je danas novčano kaznio općinsku sutkinju u Bujama Slavicu Tomac-Ćirić zbog neuredna obnašanja sudačke dužnosti jer nije na vrijeme izrađivala i otpremala sudske odluke. Njoj će se u idućih šest mjeseci oduzimati trećina plaće. Nakon razgovora s trima kandidaticama DSV je u Građanski odjel Vrhovnog suda imenovao sutkinju Županijskog suda u Velikoj Gorici Gordanu Jalšovečki.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene