Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODACI DZS-A

Turističke navike Hrvata: Smještaj radije traže kod rodbine, a u inozemstvu troše više

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosječni troškovi Hrvata, kada idu na putovanje, iznose 1717 kuna. Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu kako rado smještaj tražimo kod prijatelja i rodbine, a više smo novca potrošili u inozemstvu nego u Hrvatskoj.

Najčešći motiv putovanja bio je posjet rodbini i prijateljima, a tek drugi odmor na obali. Dva i pol milijuna putovanja ostvareno je u Hrvatskoj, a 1,2 milijuna u inozemstvu. 

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Kruzer Norwegian Cruise Line Krstarenje iz noćne more Putnici jurili kroz šest država kako bi uhvatili kruzer koji ih je ostavio na obali: "Među nama ima teških bolesnika!"

Među inozemnim odredištima najpopularnija su Bosna i Hercegovina, Italija i Njemačka. A na inozemnim se putovanjima potroši 3,3 milijarde kuna više nego u Hrvatskoj. Prosječno se po jednom putovanju potroši 1717 kuna. 

Hotelski je smještaj uvijek opcija kad se radi o poslovnim putovanjima, a takvih je unutar Hrvatske bilo 380 tisuća. Kada putuju na odmor, Hrvati najčešće borave kod prijatelja i rodbine ili u vlastitim kućama i apartmanima. 

Nedostatak novca prvi je razlog zbog kojeg Hrvati ne idu na put. Slijede zdravstveni i obiteljski razlozi, a 14 od 100 građana jednostavno ne voli putovati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene