Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gosti ipak došli

Turističke brojke: Broj dolazaka dvostruko je veći od broja noćenja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podaci za cijelu Hrvatsku o turističkoj sezoni bit će poznati sutra, a ministar turizma kaže da je kolovoz bio prema očekivanjima. Gosti su ipak došli, ali nešto kasnije.

Dubrovnikom je u kolovozu šetalo više gostiju nego u kolovozu prošle godine.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević "Trebaju se zapitati" Tomašević komentirao ostavku Vučemilović: "Most će treći put dovesti HDZ na vlast" Stradao ronilac kod Zadra Kod Zadra U moru pronađen mrtav ronilac, utvrđuje se uzrok smrti

'Voljela bih se vratiti na odmor na tjedan ili dva, ne samo dići kruzerom na jedan dan', rekla je Rose, turistkinja iz SAD-a.

Sa svakom kišnom kapi sezona u sve većem minusu: Mogući pad i do 50%

Vjerojatno i zbog kruzera, broj dolazaka dvostruko je veći od broja noćenja. Dubrovnik bilježi 10 posto više dolazaka i 5 posto više noćenja. A iz srpanjskog minusa, u kolovozu se izvukla Istra i ima 4 posto više noćenja, kao i dolazaka. Najviše ovisni o vremenu, bili su kampovi.

'Kampovi su uspjeli doći do minus 3 posto, hoteli su također oko te brojke, a privatni je smještaj za 11 posto veći', rekao je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, Boris Žgomba.

U srpnju je nedostajalo sunca, no, ministar ističe i raspored praznika u drugim zemljama.

'Njemački turisti su kasnije došli. Mi smo govorili da će turisti doći, no samo malo kasnije, a to se potvrdilo', kazao je ministar turizma Darko Lorencin.

Prve brojke turističke sezone: Zagreb bilježi porast od 20%, a Split 22%!

Zagreb je i u kolovozu potvrdio status jednog od najposjećenijih domaćih gradova. Pa zato ne čudi da je imao 15 posto više dolazaka i 20 posto više noćenja. Slijedeći svjetski trend, Zagreb je u posljednjih nekoliko godina postao prava City-break destinacija, mjesto na koje se dolazi na učinkovit i kratak odmor, ne duži od 4 dana. Pogodan najčešće za upoznavanje znamenitosti.

'Ostajemo dan dva, čuli smo da je Zagreb prekrasan, pa smo ga odlučili razgledati, a onda idemo na obalu', rekao je turist Nicolas.

Posjetit će još jednog rekordera. Splitsko - dalmatinsku županiju. Ona je u kolovozu ostvarila 13 posto više dolazaka i 8 posto više noćenja. Kako je prošla cijela Hrvatska i je li kolovoz zadovoljio, ministar turizma objavit će sutra iz Zadra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene