Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ono što nitko ne želi na godišnjem odmoru susret je s morskim psima koji su nam u posljednje vrijeme sve češći gosti.


Posljednji susret turista i dva metra duge 'ribice' dogodio se na plaži u okolici Pule. Morski pas se nasukao, spasio ga je gost Slovenac, a sve kamerom snimili mladići koji su se zatekli na plaži.

Vezani članci Divovska meduza u akvatoriju Trogira - 3 VIDEO Stručnjak o morskoj nemani čija je veličina iznenadila oceanografe: ''Očito je imala dovoljno hrane da naraste. Ima duge lovke, tanke poput kose'' Spašavanje na moru - 2 VIDEO U intervencijama na moru za vikend spašeno deset ljudi: ''Teško je disao i bio je sav zamotan''

Jutarnja kava na omiljenoj plaži, ostat će zauvijek u sjećanju Dušanu Jovanoviću. 'Žena je spazila da je nešto ovdje u moru, što je nešto malo veće od ribe i kad smo došli pogledati, vidio sam jednog mladića morskog psa, što je naplivao i bio na leđa okrenut', ispričao je Jovanović.

Tada kreće akcija spašavanja dva metra duge ribe. 'Kad je bio okrenut, vidio sam mu usta sa zubima, stvarno me nije bilo strah, prvo što sam razmišljao da ga spasim, ništa drugo', kaže Jovanović. Autori filmića s morskim psom nisu bili baš tako hrabri.

'Snimio sam taj prizor jer je jedinstven i ne viđa se tako često bar tu kod nas. Bilo je strah normalno, takvu životinju vidjeti u vodi, nije baš lijep prizor', rekao je Dragan. 'Dok je bio u plićaku, bilo je sigurno pa smo ga htjeli dirati, ali poslije, u vodi, ne bi ga baš drage volje vidio', rekao je Vedran. Riječ je o morskom psu modrulju koji nije opasan. Riba je otvorenog mora, a u sjeverni Jadran je zalutao, pretpostavlja se, prateći neku ribaricu.

'Najvjerojatnije je da je taj pas slijedio neki ribarski brod, da li se radi o nekoj koći ili nečem sličnom, pošto je on vrsta koja ima vrlo širok raspon prehrane. Među ostalim se hrani i otpadom koji ribari bacaju sa brodova', rekao je Žarko Jaković, biolog. Izgubio se i završio u plićaku. Modrulj je ipak krenuo svojim putem, a oni koji su ostali, sjećaju ga se.

Oni koji svoje ljetovanje nastavljaju na ovoj plaži, nemaju straha. Kupači će se sigurno dugo prisjećati susreta s morskim psom, a najponosniji je njegov spasitelj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju