Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turčinović: Korak ka trajnom rješenju Prevlake

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski veleposlanik u Podgorici Petar Turčinović izjavio je danas da "dogovor Crne Gore i Hrvatske da se otvoreno pitanje granice na moru povjeri Međunarodnom sudu pravde u Haagu predstavlja korak ka trajnom rješenju graničnog spora u vezi s Prevlakom".

Crnogorski i hrvatski premijer, Milo Đukanović i Ivo Sanader, suglasili su se u srijedu u Zagrebu da se otvoreno pitanje granice na moru riješi pred Međunarodnim sudom u Haagu, čiju bi odluku unaprijed prihvatili parlamenti dvije zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatsku čeka novi granični spor? Slika nije dostupna Sanader otvorio hrvatsko veleposlanstvo u Podgorici

"Dogovor koji je postignut oko Prevlake, za koju je važio privremeni sporazum koji se izuzetno dobro provodio, predstavlja korak ka trajnom rješenju graničnog spora, a pokazuje i hrabrost oba premijera i, kako njihovo međusobno, tako i povjerenje u Međunarodni sud pravde u Hagu", kazao je Turčinović crnogorskoj agenciji MINA.

On je objasnio da je taj sud osnovan prema odredbama Povelje Ujedinjenih naroda i da je pred njim dosad bilo više od 20 različitih sporova u kojima su pojedine države rješavale svoja pitanja u vezi s morskom granicom.

Turčinović je ocijenio da će rješenje graničnog spora na Prevlaci s privremenog u trajno doprinijeti dobrim odnosima dvije zemlje.

"Neće se više potezati pitanje granice, što predstavlja i zrelu fazu odnosa dvije zemlje koje imaju ambiciju biti izvanredno dobri susjedi i imati prijateljske odnose", zaključio je Turčinović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene