Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Profil maloljetnih delikvenata

Tuku se iz dosade, nemaju osjećaj za bol i kajanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 2.498 puta samo u prvih devet mjeseci ove godine u kaznenim djelima sudjelovali su maloljetnici.

U posljednje vrijeme gotovo svaki mjesec netko od mladića bude pretučen. Mladi delikventi rade to iz dosade. Djeca su to koja ne razvijaju empatiju. Nemaju osjećaj za bol.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Maltretiranje djevojke u Splitu Zbog videosnimke nasilja Tri maloljetnice i maloljetnik koji su zlostavljali djevojku i sve snimali pušteni na slobodu

>> Obitelj: Mrtav je jer je imao drugačiju frizuru

'Ta djeca vrlo često kažu da ne osjećaju kajanje. A kad ih pitamo zašto su to učinili, kažu iz dosade ili da se dokažu u društvu jer nažalost, danas se mladi dokazuju time da se nasilno ili seksualizirano ponašaju, i na taj način pokazuju da su drugačiji i važniji u grupi od ostalih', tvrdi psihologinja Gordana Buljan Flander.

Tako se više ne pljačkaju kiosci, ne kradu žvake i porno časopisi, već se u parkove izlazi s noževima i bokserima. Stručnjaci su već davno rekli koji su uzroci nasilja među mladima i što bi trebalo učiniti, ali nažalost, na djeci se još uvijek štedi.

Djeca dolaze iz obitelji u kojima ima nasilja

'Poznato je da nasilna djeca dolaze iz obitelji u kojima je prisutno obiteljsko nasilje, iz obitelji u kojima je niska razina emocionalne topline, a visoka razina uzajamnog sukoba, iz obitelji u kojima djeca nisu prihvaćena. Iz obitelji u kojima djeca nemaju nadzor, nemaju disciplinu, nemaju kontrolu', objašnjava psihologinja.

S takvim obiteljima nitko se ne bavi, a problem su i kazne koje stižu sa sudova. Jer zakon očito štiti maloljetnike. 'Svakako je i kazna za počinjeno djelo važna, jer kazna šalje poruku ne samo počinitelju, nego i drugima da nasilje nije legitimno i nije efikasno, dodaje Buljan Flander. Takvih poruka nažalost nema mnogo. Jer iz mjeseca u mjesec, gledamo iste dramatične slike. Maloljetničkog nasilja koje završi smrću.

Kako suzbiti maloljetničko nasilje?

  • Većim kaznama za počinitelje
  • Edukacijom u školama
  • To je isključivo stvar odgoja
  • Moramo mijenjati cijeli sustav vrijednosti jer mladi nemaju ništa dobro 'upiti' iz društva

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene