Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čak 2.498 puta samo u prvih devet mjeseci ove godine u kaznenim djelima sudjelovali su maloljetnici.


U posljednje vrijeme gotovo svaki mjesec netko od mladića bude pretučen. Mladi delikventi rade to iz dosade. Djeca su to koja ne razvijaju empatiju. Nemaju osjećaj za bol.

Vezani članci Boris Milošević Milošević osudio nedavne napade u Splitu i Vukovaru: ''Strašno i sramotno je da se to uopće događa'' Profesorici u vodu podvalili dezinficijens - 2 Školski sindikat Preporod izjavu ministra Fuchsa smatra štetnom i nesmotrenom: ''Radi se o novom, vrlo opasnom obliku nasilničkog ponašanja u školi''

>> Obitelj: Mrtav je jer je imao drugačiju frizuru

'Ta djeca vrlo često kažu da ne osjećaju kajanje. A kad ih pitamo zašto su to učinili, kažu iz dosade ili da se dokažu u društvu jer nažalost, danas se mladi dokazuju time da se nasilno ili seksualizirano ponašaju, i na taj način pokazuju da su drugačiji i važniji u grupi od ostalih', tvrdi psihologinja Gordana Buljan Flander.

Tako se više ne pljačkaju kiosci, ne kradu žvake i porno časopisi, već se u parkove izlazi s noževima i bokserima. Stručnjaci su već davno rekli koji su uzroci nasilja među mladima i što bi trebalo učiniti, ali nažalost, na djeci se još uvijek štedi.

Djeca dolaze iz obitelji u kojima ima nasilja

'Poznato je da nasilna djeca dolaze iz obitelji u kojima je prisutno obiteljsko nasilje, iz obitelji u kojima je niska razina emocionalne topline, a visoka razina uzajamnog sukoba, iz obitelji u kojima djeca nisu prihvaćena. Iz obitelji u kojima djeca nemaju nadzor, nemaju disciplinu, nemaju kontrolu', objašnjava psihologinja.

S takvim obiteljima nitko se ne bavi, a problem su i kazne koje stižu sa sudova. Jer zakon očito štiti maloljetnike. 'Svakako je i kazna za počinjeno djelo važna, jer kazna šalje poruku ne samo počinitelju, nego i drugima da nasilje nije legitimno i nije efikasno, dodaje Buljan Flander. Takvih poruka nažalost nema mnogo. Jer iz mjeseca u mjesec, gledamo iste dramatične slike. Maloljetničkog nasilja koje završi smrću.