Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon objave o veleposlanstvu

Trump danas govori o statusu Jeruzalema

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki predsjednik Donald Trump ima namjeru u srijedu govoriti o statusu Jeruzalema, objavila je u utorak glasnogovornica Bijele kuće, nakon što je Trump izvijestio bliskoistočne čelnike o namjeri da preseli veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem i time zapravo prizna taj grad za izraelsku prijestolnicu.

"Znam da je bilo puno upita vezano uz plan predsjednika po pitanju Jeruzalema. Sutra će predsjednik dati izjavu", rekla je Sarah Sanders.

Pročitajte i ovo Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom suda preminuo u bolnici Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom u kojoj se sudi Donaldu Trumpu Donald Trump (Foto: AFP) Jako osjetljiv trenutak Zbog odluke kojom SAD prkosi svijetu najavljeni prosvjedi: "Spremni smo probiti sigurnosnu ogradu i riskirati smrt"

Viši dužnosnik Trumpove administracije objavio je da će američki predsjednik večeras objaviti da Sjedinjene Države priznaju Jeruzalem kao izraelski glavni grad. Trump će svoju odluku objaviti u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Objavit će i početak procesa selidbe američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, svetog grada triju vjera koji i Izraelci i Palestinci smatraju svojim glavnim gradom. Preseljenje veleposlanstva, doduše, moglo bi trajati nekoliko godina jer SAD nema adekvatnu zgradu u koju bi mogao smjestiti cijelo veleposlanstvo pa će je morati izgraditi, piše Reuters.

Donald Trump u utorak je arapske vođe izvijestio o svojoj namjeri da preseli veleposlanstvo SAD-a u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Mnogi od njih upozorili su da bi jednostrani američki potezi oko Jeruzalema mogli negativno utjecati na mirovne pregovore i dovesti do nemira u regiji.

Američki konzulat u Jeruzalemu naložio je svojim zaposlenicima u utorak da ne idu na Zapadnu obalu niti u Stari grad u Jeruzalemu, nakon Trumpove najave.

Pitanje Jeruzalema za Trumpa je vrlo osjetljivo, između ostalog i stoga jer je još u predizbornoj kampanji obećao je da će preseliti američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u taj grad.

Viši američki dužnosnici rekli su da će predsjednik SAD-a vjerojatno u srijedu priznati Jeruzalem za izraelsku prijestolnicu no da će preseljenje veleposlanstva iz Tel Aviva vjerojatno odgoditi za šest mjeseci.

Očekuje se, međutim, da će svojim suradnicima naložiti da odmah počnu planiranje selidbe.

Izraelski gradonačelnik Jeruzalema Nir Barkat ustvrdio je da bi za preseljenje veleposlanstva trebale ukupno "dvije minute".

Barkat je rekao da SAD u veleposlanstvo treba samo pretvoriti jednu od njegovih sadašnjih zgrada u Jeruzalemu, poput konzulata u zapadnom Jeruzelamu.

"Trebaju oznaku konzulata pretvoriti u oznaku za veleposlanstvo, dva američka marinca to mogu učiniti u nekoliko minuta, i veleposlaniku Davidu Friedmanu dati prostor gdje će sjediti", rekao je Barkat radijskoj postaji Israel radio.

"Provedba te odluke je trenutna i onda se kasnije polako počinje strukturiranije seliti zaposlenike kako bi počeli pružati usluge u Jeruzalemu", rekao je Barkat.

Istočni Jeruzalem došao je pod kontrolu Jordana poslije izraelsko-arapskog rata 1948., koji je buknuo nakon proglašenja države Izrael.

Ona je potom u Šestodnevnom ratu 1967. okupirala i taj dio Jeruzalema.

Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Rezolucija 478 Vijeća sigurnosti UN-a određuje da je izraelska odluka od 1980. ništavna, te poziva sve države da veleposlanstva zadrže u Tel Avivu.

Status Jeruzalema jedna je od glavnih spornih točaka u desetljećima dugim izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima.

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Američko prihvaćanje Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu prekinulo bi desetljećima dugu politiku SAD-a da se o statusu grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene