Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Trudnoj policajki zabranili godišnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad sam prije koji mjesec doznala da sam trudna, pitala sam svog šefa da me pusti na prijevremeni godišnji odmor jer sam se osjećala iscrpljeno.

''Mojoj je iscrpljenosti pridonijela trudnoća, no i svakodnevni stres kojem sam kao pravosudna policajka izložena, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SKANDAL TRESE SUSJEDSTVO Policajka se bavila elitnom prostitucijom: Zarađivala je i 1000 eura po noći, bila je uvjerena da je neće uhititi Ilustracija - 1 PRAVO I PRAVDA Pravni šamar za policajku koja je tužila državu zbog sporne presude: "Ona je šest sati bila izložena verbalnom, neverbalnom i fizičkom uznemiravanju"

Mislila sam da neće biti problema, no šef je moj zahtjev odbio. Nije dao obrazloženje, osim da ne mogu uzeti godišnji jer ga nisu iskoristile ni druge kolegice. Takvo objašnjenje bilo mi je čudno jer ako se pogleda evidencija zatvora u kojem radim, vidljivo je da su drugi djelatnici bez problema koristili svoj godišnji odmor.

Nekoliko dana nakon toga liječnik me zbog iscrpljenosti i nekih zdravstvenih teškoća poslao na bolovanje uz uputu da moram čuvati trudnoću. Kazao je kako je to preventivno, no nije htio riskirati da izgubim dijete."

Ovi navodi, koji bi se mogli nazvati i nehumanim postupanjem, pa čak i diskriminacijom žena zaposlenih u zatvorskom sustavu, dio su svojevrsne prijave koju je pravosudna policajka poslala Vladi Dubroviću, predsjedniku Sindikata pravosudne policije Hrvatske. On je pak tu prijavu proslijedio na adrese čelnih ljudi Uprave za zatvorski sustav, te u neka saborska povjerenstva koja se bave ljudskim i radnim pravima.

Pravosudne policajke vrlo rijetko govore o svojim problemima jer se boje. Kolegica koja nam se obratila za pomoć vjerojatno je prva koja je to učinila. Po meni ponašanje njezina pretpostavljenog nije ništa drugo do bahatost, a o nehumanosti da ne govorimo. Nadalje, tu se postavlja i pitanje njezinih radnih prava jer ona će na rodiljnom dopustu biti do 2008., no kad se vrati, svoj neiskorišteni godišnji neće moći iskoristiti kaže Dubrović.

Objašnjava da mu je jasno kako stanje u sustavu nije blistavo te da svagdje nedostaje ljudi. No, kaže da se takve situacije zasigurno mogu riješiti na način humaniji od onog koji je demonstriran u slučaju njegove kolegice.

Mislim da je nedopustivo to što naše kolegice ne nailaze ni na najmanje razumijevanje svojih pretpostavljenih kad ostanu u drugom stanju. Upravo suprotno, ispada da su one na neki način kažnjene zbog toga stanja. Stoga kao sindikat želimo upozoriti na takve situacije, to više što pravosudne policajke svoj posao obavljaju jednako dobro i kvalitetno kao i njihovi muški kolege kaže Dubrović.

Inače, pravosudne policajke koje ostanu u drugom stanju u pravilu rijetko kad rade dulje od trećeg mjeseca trudnoće. Većina njih boji se i reći da je u drugom stanju, sve do trenutka kada to postane očito. Uvjeti u kojima rade izuzetno su teški jer svakodnevno rade s ološem. Usto, gotovo svakodnevno izložene su golemom stresu, a posao koji rade, po mnogim istraživanjima, stavlja ih na vrh najstresnijih zanimanja.

Dodatni je problem hrvatskoga zatvorskog sustava sada već kronični nedostatak ljudi, poglavito pravosudnih policajaca. To je problem na koji njihov sindikat s vremena na vrijeme vrlo glasno upozorava, no konkretnijih pomaka zasad nema.

Da stanje možda postaje i alarmantno, svjedoče i službeni podaci Ministarstva pravosuđa, prema kojima je, primjerice, 2005. u hrvatskim zatvorima i kaznionicama bilo 178 pravosudnih policajca manje no što je predviđeno sistematizacijom radnih mjesta.

Situacija se nije popravila, no to zasigurno nije opravdanje za ugrožavanje života majke i nerođenog djeteta nepuštanjem na godišnji odmor. Koliko je to humano i u skladu s proklamiranom državnom pronatalitetnom politikom, pitanje je na koje će možda odgovor dati institucije kojima se SSPH obratio za pomoć.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene