Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državna matura košta sama po sebi, a s ovogodišnjim skandalima dodatno su porasli.


Ovogodišnju državnu maturu obilježilo je nekoliko problema koji su ujedno bacili fokus na njezine potencijalne slabosti, a najveći ovogodišnji skandal izbio je zbog krađe primjeraka eseja iz hrvatskoga jezika u pulskoj Privatnoj gimnaziji s pravom javnosti Juraj Dobrila.

Vezani članci Ivana Katavić Ivana Katavić podnijela ostavku na mjesto ravnateljice NCVVO-a, poznato tko će je zamijeniti Slika nije dostupna MORNAR NE KRIVI SUSTAV 'Matura je sigurna i dobro osmišljena, presudili su ljudski faktori'

Zbog curenja informacija među učenicima koje su se munjevito proširile internetom, polaganje ovog dijela mature odgođeno je svega nekoliko sati prije početka za drugi termin.

SKANDALIMA NA DRŽAVNOJ MATURI NEMA KRAJA Procurila i tema za esej iz engleskog

Mornar: Državna matura dobro osmišljena i osigurana, ali se na ljudski faktor ne može utjecati

Ljilja Vokić: Državna matura nije donijela ništa osim gubitka novca

To je sve naravno i koštalo, pa Srednja.hr piše da je trošak ove odgode iznosio dodatnih 111.026,40 kuna. Unutar tog iznosa najveći je dio potrošen za troškove pratnje ispita državne mature, i to 37.500 kuna.

Ostali troškovi su:

A3 papir: 3.187,50 kuna
Toneri: 3.475 kuna
Omotnice: 2.187,50 kuna
Najam pisača: 5.512,50 kuna
Noćni rad 20 sati x 20 osoba x 49 kuna: 19.600 kuna
Hrvatska Pošta: 27.180 kuna
Izrada dvije inačice eseja: 12.383,90 kuna.

Iz NCVVO-a su nam potvrdili ove troškove. 'To je ukupan iznos koji je nastao kao posljedica otuđenja dva rezervna primjerka ispita iz Hrvatskog jezika', rekla nam je Ana Franić Božić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook