Trilateralan sastanak u Varaždinu pratila je urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović.


Iz priopćenja Arbitražnog suda i poruka sa sastanka u Varaždinu da se iščitati da će arbitražni sud završiti sa radom. Kad jedno arbitražno sudište, ad hoc organizirano sudište teško kompromitirano, kaže da je odluka o meritumu do daljnjega suspendirana to znači da to sudište traži jednu finu, laganu izlaznu strategiju iz postupka. Tim više što druge strane, Republike Hrvatske, u tom slučaju više nema.

Ne samo nakon današnjeg dana, nego i nakon naših brojnih susreta, vrlo sam zadovoljan zato što dijalog daje plodove Borut Pahor, predsjednik Slovenije

Slovenija i dalje inzistira na tome da bi Sud donio određenu odluku koja ne bi obvezala Hrvatsku ali bi ostala zapisana. To sve skupa nema smisla, to se dalo iščitati danas iz Pahorove izjave koja je, prema mojem sudu, bila upućena isključivo njegovoj unutarnjoj slovenskoj javnosti, odnosno u unutarnje političke svrhe. Niti je gospodin Pahor kreator tog sporazuma, kreator tog arbitražnog sporazuma bila je američka diplomacija. On je supotpisnik i to je tada bio jedini mogući izlaz za Hrvatsku.

Razumijem zašto je došlo do postavljanja žice na hrvatsko-slovenskoj granici, razumijem potrebu Slovenije da zaštiti svoj teritorij, ljude i resurse, ali se nadam da ćemo u budućnosti, to smo si postavili kao ciljeve, da tu žicu uklonimo što je moguće prije Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske

Sudeći prema onome što je rekle predsjednica, povlačeći paralelu između Njemačke i Nizozemske, rekla bih da će situacija ostati zamrznuta, da će ostati status quo i da će se hrvatsko-slovenski granični spor rješavati nigdje u budućnosti.

Migrantska kriza

Vezani članci Slika nije dostupna Pahor i Grabar-Kitarović o očekivanim političkim porukama summita koji se u srijedu održava u Zagrebu Slika nije dostupna Kitarović, Pahor i Fischer završili trilateralni susret u Sloveniji

Osim arbitražnog sporazuma na sastanku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i slovenskog joj kolege Boruta Pahora, razgovaralo se i o migrantskoj krizi. Glavna poruka bila je da moramo pokazati humano lice te jednako tako zaštititi vanjske granice Unije. Nije bilo previše govora o nacionalnim interesima. O njima je govorio jedino gospodin Fischer pravdajući se da je Austrija napravila jako puno. Ali da je jednostavno dosegnula vrh i da više od toga ne može.

Činjenica je da Austriji nakon što je primila vrlo veliki broj izbjeglica i velik broj zahtjeva Azil, nije bilo lako donijeti odluke vezane uz balkansku rutu, ali alternative nije bilo Heinz Fischer, predsjednik Austrije

Današnji sporazum s Turskom, jedan ne dobar sporazum, također su komentirali, on u tom trenutku još nije bio službeno objavljen, pa onda nismo ni stigli pitati dovodi li taj sporazum ujedno i u pitanje temeljna načela europskog pregovaranja i nekakvog progledavanja kroz prste za jednu potencijalnu zemlju članicu u ime interesa, u ovom slučaju Njemačke.

Europska unija za rješenje migrantske krize, trajnog rješenja nema, nema legislative, nema vizije kako će to u budućnosti izgledati. Jer još će s tim biti problema. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor najavili su da će uskoro zajedno otići na grčko-makedonsku granicu i obići izbjegličke centre.