Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije potvrdila je da su u zabiokovskom selu Grabovcu na istočnom dijelu šestanovačke općine tri osobe zaražene trihinelozom.


Od epidemiologa dr. Jakova Kuljiša doznaje se da je 20-ak osoba iz dviju rodbinski povezanih obitelji jelo meso od triju svinja od kojih su dvije bile zaražene trihinelom. Do sada su se na taj zavod prijavile tri osobe u kojih su infektolozi otkrili nametnika, a nakon toga im je određeno liječenje. U svih zaraženih najprije su se pojavile probavne tegobe, zatim otok kapaka i lica te visoka temperatura. Bolest u najgorem slučaju može izazvati neurološke i kardiološke tegobe, što se isključivo događa u krajnjem stadiju bolesti, ako se ne provodi propisana terapija, izjavio je dr. Jakov Kuljiš.

Vezani članci Slika nije dostupna Lovci kušali sirovo meso veprovine zaraženo trihinelom

Za sada nema novih zaraženih, ali u zavodu sumnjaju da bi se broj zaraženih mogao povećati jer inkubacija traje do 45 dana nakon unosa ličinke trihinele u tijelo. Meso je prije nego je pripravljeno za jelo pregledano u Veterinarskoj stanici u Šestanovcu i utvrđeno je da su sva tri uzorka bila negativna. Kako se dogodio propust, utvrdit će veterinarska inspekcija, koja je odmah nakon dojave epidemiološke službe izišla na teren.

Zasad možemo samo kazati kako tijekom pregleda u Veterinarskoj stanici nisu uočeni nikakvi propusti. Službenici su obavili pregled, za što postoje i potvrde. Što se u međuvremenu dogodilo, ne može se pouzdano kazati, tvrdi županijski veterinarski inspektor Zlatko Kovač. Potvrdio kako će sankcije ipak snositi veterinarska ispostava, u kojoj je meso pregledano.