Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Global Healthcare Management

Trenutno stanje u zdravstvu predstavlja mnoge izazove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Global Healthcare Management Forum održat će se 11. ožujka 2013. u Hypo Centru u Zagrebu, konferencija na kojoj ćete moći čuti izlaganja mnogih svjetski poznatih stručnjaka u zdravstvu.

Jedan od njih je i Vincenzo Costigliola, predsjednik europskog liječničkog zbora. Ekskluzivno za Dnevnik.hr, gospodin Costigliola podijelio je s hrvatskom javnošću svoje poglede na trenutno stanje u zdravstvenoj industriji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Automobil sletio kod Požege: Jedna osoba prevezena u bolnicu Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok

>> Pacijenti će na lecima uskoro moći reći što ih smeta u bolnicama

Što mislite koji su najveći izazovi u zdravstvenom menadžmentu?

Trenutno stanje u zdravstvu predstavlja mnoge izazove. Nalazimo se na prekretnici. Glavni zadatak nam je pojednostaviti medicinske usluge i zadovoljiti pacijenta pružajući mu jednako dobru zdravstvenu uslugu bilo gdje u svijetu.

1. Potrebno je riskirati i učiniti stanovite promjene u zdravstvenoj filozofiji tako da medicinu učinimo isplativom. Stoga se smatra da je medicina budućnosti prediktivna, preventivna i prilagođena pacijentu.
2. Ponuditi inovativne tehnologije, dodatne dijagnostičke pristupe
3. Omogućiti transparentnost medicinskih usluga
4. Jamčiti za sigurnost pacijenata i sigurnost njegovih podataka
5. Zdravstvena industrija mora učiniti dramatičnu promjenu od reaktivne na prediktivnu i preventivnu medicinu uz poštovanje prema pacijentovim potrebama i s efektivnom ekonomijom medicinskiih usluga
6. Potrebno je i poboljšati komunikaciju između liječnika i pacijenta. Pacijent bi trebao biti bolje upućen te aktivno sudjelovati u zdravstvenoj skrbi: takozvana participativna medicina
7. Potrebno je i osposobiti menadžmentski tim s potrebnim vještinama
8. Treba biti svjestan problema sa starijom populacijom

Možete li nam dati primjer jedne države u kojoj se revolucionirala zdravstvena skrb?

Dakako to su države sjeverne Europe, Švedska i Finska, u Japanu također jako dobro funkcionira zdravstveni sustav, pogotovo prevencija kardio-vaskularnih bolesti.

U današnjim organizacijama uglavnom nalazimo ljude s poslovnim diplomama, a rijetko liječnike. Što mislite je li bolje trenirati liječnike da postanu menadžeri ili zaposliti menadžere da vode bolnice?

Menadžment u bolnicama ima sve veći ekonomski utjecaj. No, donosioci odluka i dalje moraju biti liječnici. Kako bi se pokrio deficit znanja u ekonomskom aspektu, potrebno je uvesti više kolegija na medicinske fakultete kao što je npr. Master of International Health Care Management Economics and Policy (MIHMEP)

Koje su tri najbitnije stvari koje bolnica treba provoditi kada se radi o menadžmentu u zdravstvu?

1 kompetencija i profesionalna organizacija
2 sigurnost pacijenata
3 transparentnost u donošenju odluka

Kako bi ministarstvo zdravstva trebalo postupiti ne bi li poboljšalo zdravstveni menadžment?

Trebalo bi stvoriti dugoročne strategije i promicati nacionalne programe te internacionalnu kolaboraciju za uvođenje prediktivne, preventivne i medicine koja je prilagođena određenim pacijentima u svakodnevnoj medicinskoj praksi.
Zdravstveni menadžment trebao bi biti usredotočen na potrebe pacijenta uz uvođenje isplativog integrativnog ekonomskog modela, zadovoljstvo pacijenta i efektivne programi za zdravlje.

Kako vidite bolnice u budućnosti?

Prilagođene pacijentu, profesionalne i isplative.

Jednodnevni događaj predstavit će interaktivne diskusije o različitim temama, uključujući i prezentacije o kvaliteti i akreditaciji u zdravstvu, kliničkim standardima, sigurnosti pacijenta, a jedna od tema je i ehealthcare. Philips je generalni pokrovitelj događaja, a podupiru ga i Hrvatska liječnička komora, Udruga poslodavaca u zdravstvu, te Udruga privatnih poslodavaca u zdravstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene