Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRUČNJACI SLOŽNI

Predsjednica je ta koja odlučuje - Ako nema potpisa, rješenje su izbori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči trećeg kruga konzultacija predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se sa stručnjacima za ustavno pravo.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na razgovor u 11 sati pozvala je profesore ustavnoga prava pravnih fakulteta sa sva četiri hrvatska sveučilišta - profesora Branka Smerdela sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Sanju Barić iz Rijeke, Arsena Bačića iz Splita te Zvonimira Lauca i Matu Palića iz Osijeka.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Slika nije dostupna Nakon konzultacija 'Imamo dovoljno potpisa, više od potrebnog za mandat'

Na sastanku je zaključeno da sjednicu Sabora, nakon neuspjelog konstituiranja 8. prosinca, može sazvati samo predsjednica Republike, a ne predsjednik Sabora. On je to pravo mogao iskoristiti samo do ponoći 8. prosinca.

'Ona to neće napraviti ako prema rezultatu svih pregovora i konzultacija procjeni da nema odgovarajuće većine za konstituiranje Hrvatskog Sabora', kazao je Mato Palić.

'Predsjednica može raspisati izbore i prije nego što se konstituira Sabor, ali čak i ako se konstituira Sabor, predsjednica ga može raspustiti i raspisati prijevremene izbore. Ako se ne iznjedri mandatar, odnosno ako se kasnije ne izglasa Vlada. Tu nema nikakve dileme i u tome smo svi suglasni', rekla je Sanja Barić nakon sastanka s predsjednicom.

'Nismo u situaciji koja zahtjeva izvanredne predsjedničke ovlasti'

'Svi su se složili. Mi nismo u krizi, mi smo u redovitoj situaciji koja se doduše, do danas još nikada nije dogodila, ali i dalje je to redovita situacija koja ne zahtjeva nikakve izvanredne predsjedničke ovlasti, nego redovite ovlasti sa potrebnom količinom tumačenja našeg Ustava', pojasnila je Barić.

Uz to samo predsjednica može raspisati nove izbore. Može formirati tehničku vladu čak i ako se u međuvremenu uspije konstituirati 8. saziv Hrvatskog sabora. O rokovima će se znati više nakon Božića.

'Predsjednica će svoje odluke donositi na temelju činjeničnog supstrata. Mi smo se oko pravnog supstrata složili i tu nema dileme. A kako će se stvari odvijati. Mogući rok je već negdje oko božićnih blagdana, da se donese odluka, ne govorim o datumu konkretnih eventualnih novih izbora. A možda će biti tek u siječnju, a možda će se i dogovoriti', dodaje Barić.

Ustavno pravni stručnjaci rekli su da predsjednica ne može dati mandat za sastav Vlade niti jednom tko ne donese 76 potpisa. Smatraju da su jedino rješenje, ako nema 76 potpisa - izbori.

Profesori imaju isti stav i o statusu Vlade, neovisno o tome raspišu li se izbori prije ili nakon konstituranja Hrvatskoga sabora. Odnosno, smatraju da u Banskim dvorima treba biti privremena nestranačka Vlada. 'Privremena, nestranačka Vlada koju imenuje predsjednica Republike, ne trenutna tehnička Vlada (premijera Zorana Milanovića)', kazala je Barić.

Počele konzultacije

Sastankom s petoro profesora ustavnoga prava u 11 sati, a nakon toga, u 14 sati, zajedničkim razgovorom s čelnicima Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak na Pantovčaku počela je treći krug konzultacija o mandataru Vlade.

Oba sastanka zatvorena su za javnost, a nastavak konzultacija s ostalim parlamentarnim strankama i izabranim saborskim zastupnicima bit će u utorak, potvrđeno je iz Ureda predsjednice.

Kolinda Grabar Kitarović najavljuje konzultacije koje će ipak biti drugačije i neuobičajene

Prema Ustavu, predsjednica dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, a u dva kruga konzultacija nitko na Pantovčak nije došao s dokazom potpore 76 izabranih zastupnika da sastavi Vladu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene