Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rebić o Grubišiću

Rebić o Crkvi i don Grubišiću: Ovo podsjeća na onu narodnu 'dva ovna na brdu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Grubišić je prema crkvenom zakonu trebao biti suspendiran, ali tu je trebalo biti više razgovora i razumijevanja', kaže teolog Rebić.

'Grubišić je prema crkvenom zakonu trebao biti suspendiran jer njegov biskup ima tu ovlast da na temelju crkvenog zakonika procijeni je li za to ima mogućnosti. On je procijenio da ima. Očigledno je moralo u tome biti nekih elemenata koji nama nisu poznati jer na temelju samog zakona, pogotovo ako se zakon dobronamjerno ili blagonaklono tumači, mogao je biskup svećeniku i dopustiti, ako bi se radilo o obrani crkvenih prava ili unaprijeđivanju općeg dobra. U tom bi slučaju sudjelovanje u Saboru moglo doći u obzir', rekao je teolog Adalbert Rebić na odluku nadbiskupa Marina Barišića koji je Grubišiću zbog političke aktivnosti odredio suspenziju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Premijer u Solinu Plenković o Škorinu prijedlogu "zabrane stranaka": "To je lupetanje" Slika nije dostupna Božićna čestitka Nadbiskup Barišić: Treba darovati se najpotrebitijima i biti svjedokom mira

>> Don Ivan Grubišić zadovoljan s dva mandata

No, objašnjava Rebić, budući da je biskup već ranije svećenika upozoravao i zahtijevao da odustane od kandidature za Sabor onda je 'posrijedi još jedan drugi element, a to bismo mogli označiti kao neposluh prema svome Ordinariju'. 'Tu je trebalo više razumijevanja, bratske solidarnosti, više dogovaranja i razgovaranja i popuštanja s obje strane. Ovako to podsjeća na situaciju kako to narod oslikava 'dva ovna na brdu', a pobjeđuje onaj koji ima jače rogove. A, slikovito rečeno, biskup ima jače rogove', rekao je Rebić.

Grubišić sada ima mogućnost obratiti se višoj nadležnoj instituciji, preko nuncija, dodao je Rebić. 'No, teško će u tome netko istjerati neku pravdu jer Crkva je monarhijsko hijerarhijski strukturirana i morate je slušati kao u vojsci', zaključio je Rebić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene