Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Treba pronaći rješenje za ZERP nakon formiranja vlade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasnogovornica Europske komisije, Christiane Hohmann, ponovila je u Bruxellesu nedavnu izjavu povjerenika za proširenje Ollija Rehna kako je 'bitno pronaći rješenje' za Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas odmah po formiranju hrvatske Vlade kako bi se izbjegle negativne posljedice za pristupne pregovore.

'Bitno je da se rješenje za to pitanje pronađe odmah nakon što se formira nova vlada u Hrvatskoj kako bi se izbjegle negativne posljedice za zemlju u pristupnom procesu Europskoj uniji', ponovila je Hohmann, Rehnovu izjavu od 30. prosinca, dva dana prije nego ZERP stupi na snagu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Hrvatska može osigurati završetak pregovora sljedeće godine' Slika nije dostupna Europska komisija istaknut će potrebu bržeg rješavanja problema ZERP-a

Rehn je izrazio uvjerenje da Hrvatska neće primjenjivati nijedan aspekt Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa za zemlje članice EU-a te pozvao da se taj problem riješi čim bude formirana nova vlada kako bi se izbjegle negativne posljedice na pristupne pregovore.

'Vjerujemo da će Hrvatska djelovati u skladu s dogovorom i da neće primjenjivati nijedan aspekt ZERP-a za zemlje članice EU-a od 1. siječnja 2008. godine', rekao je Rehn u svojoj izjavi.

Povjerenik za proširenje istaknuo je kako se očekuje pristupni pregovori ući u odlučujuću fazu 2008. godine pod uvjetom da se to pitanje uspješno riješi i da se održi pozitivni zamah reformi i ispunjavanja mjerila.

Rehn je u svojoj izjavi citirao i zaključke Vijeća EU-a za vanjske i opće poslove od 10. prosinca ove godine u kojem se Hrvatsku poziva da 'u potpunosti poštuje dogovor od 4. lipnja 2004. koji se odnosi na ZERP, a na koji se referiralo Europsko vijeće u svojim zaključcima od 4. lipnja 2004. godine, i Pregovarački okvir te da ne primenjuje nijedan aspekt ZERP-a na zemlje članice dok se ne pronađe zajedničko rješenje u duhu EU-a'.

Dogovor iz 2004. godine koji spominje Rehn i Vijeće EU-u svojim zaključcima odnosi se na zapisnik s trilateralnog sastanka između Hrvatske, Slovenije i Italije na kojem je Hrvatska izvijestila dvije strane da se ZERP neće primjenjivati za zemlje članice EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene