Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar za dijasporu u srbijanskoj vladi Srđan Srećković izjavio je kako položaj srpskog naroda u zemljama regije nije ni blizu željenom te najavio kako će za Srbe u Hrvatskoj biti tražen status konstitutivnog naroda, prenosibeogradski dnevnik 'Danas'.


Srećković u razgovoru za taj list navodi kako su, nakon ukidanja tog statusa 1990. godine, Srbi u Hrvatskoj najbrojnija manjina u toj zemlji i unatoč činjenice da je njihov broj sada tek oko 200 tisuća.

'Upravo zbog toga, naš legitiman zahtjev jest da tražimo status konstitutivnog naroda u toj zemlji. Međutim, realno gledano, dug je put do ostvarenja tog cilja', ističe Srećković.

Vezani članci Slika nije dostupna Nakon 18 godina saznali da im je sin - ŽIV! Slika nije dostupna MVPEI o izjavi o statusu Srba kao konstitutivnog naroda u RH

>> Srbi za raspad Jugoslavije krive Hrvate

Dodaje kako nedavno usvojena Nacionalna strategija o suradnji Srbije s dijasporom i Srbima u regiji predstavlja zaokruživanje institucionalnog okvira za dugoročnu politiku prema Srbima u dijaspori, koja, po njegovim riječima, neće ovisiti o sastavu izvršne vlasti i pojedinih interesa političkih stranaka.

'Položaj srpskog naroda u zemljama regije ni izbliza nije onakav kakav bismo željeli da bude i kakav je zagarantiran državnim konvencijama, mada ima pomaka na bolje. Korak po korak, situacija se u svim zemljama popravlja i vjerujem, jednog dana, kada svi budemo u ujedinjenoj Europi, svima će nam biti bolje', ističe Srećković. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju