Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je potencijalna oaza za strane investicije.


Upravo u to hrvatski diplomati pokušavaju uvjeriti strane poduzetnike. 'Nakon te prve informacije u Hrvatskoj mi kroz naše diplomate jasno usmjeravamo, odnosno, upoznajemo strane investitore sa kontakt osobama odnosno institucijama u Hrvatskoj, gdje oni dalje preuzimaju te potencijalne investitore', rekao je Aleksandar Heina, ravnatelj Uprave za Europu i sjevernu Ameriku pri ministarstvu vanskih poslova i europskih integracija.

Vezani članci Slika nije dostupna Investitori otkrili što im je najveći problem u Hrvatskoj Slika nije dostupna Osjeti se napredak: Bit će novih ulaganja i radnih mjesta

>> Ulagače u Hrvatskoj odbija korupcija i birokracija

'Mi imamo puno institucija koje se time neposredno, posredno ili bilo kako bave, međutim one sve zajedno nemaju dovoljno ovlasti, ni dovoljno snage', rekao je Slobodan Mikac, ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja od 2006. do 2009. godine.

Ministarstvo gospodarstva, nekoliko stotina diplomatsko-konzularnih predstavništava i Hrvatska gospodarska komora najizravnije se bave privlačenjem stranih investitora.

Popijač novi potpredsjednik vlade za financije?

Zasad nisu dovoljno uspješni, pa se rodila ideja da se za investicije zaduži jedna osoba unutar Vlade, ili da se osnuje posebno ministarstvo. 'Definitivno u Hrvatskoj takvih ljudi ima, samo treba ih pozvati i iskoristiti i treba im dati zaista stvarne ovlasti da mogu nešto i učiniti', dodao je Mikac.

Uz novog potpredsjednika Vlade koji će se baviti isključivo investicijama, a nagađa se da bi to trebao biti ministar Đuro Popijač, sličan posao odrađivat će i pet trgovačkih atašea. Ministarstvo vanjskih poslova sljedeći tjedan raspisuje natječaj za ljude koji će u svijetu loviti investitore.

'Prvih pet destinacija će biti Italija, Slovenija, SAD, Austrija i Njemačka', rekao je Heina. I tako ćemo dobiti novu instituciju koja će se baviti privlačenjem stranih investitora. Još jednu u nizu na teret hrvatskih poreznih obveznika. A investicija još uvijek ni za lijek.