Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Liječnici šibenske kirurgije na današnjoj su konferenciji za novinare reagirali na predstavljanje operacije žuči kroz rodnicu koju su nedavno izveli splitski kirurzi jer su, kako tvrde, hrvatsku javnost doveli u zabludu budući da su predočili fotozapis i videozapis slične laparoskopske operacije žuči kroz debelo crijevo koju su na svinji izveli šibenski kirurzi.


Riječ je operaciji koju su sa znanstvenom svrhom šibenski kirurzi izveli prije godinu dana.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Požar buknuo kod Rasline: Gori makija i borova šuma, vatrogascima pomažu i dva kanadera Razdvojene sijamske blizanke - 5 Razdvojene sijamske blizanke prvi put mogu vidjeti jedna drugu, neurokirurzi presretni: "Oduševljen sam koliko je cijela ekipa uspjela“

'Javnosti su predočeni fotozapis i videozapis laparoskopske operacije žuči kroz debelo crijevo koju su šibenski kirurzi izveli na svinji', rekao je predstojnik šibenske kirurgije dr. Stipe Alfier. Pritom nigdje nije naznačeno da je riječ o zahvatu šibenskih kirurga niti je od njih zatraženo dopuštenje da se tim materijalom koriste za medijsku prezentaciju, dodao je dr. Alfier.

Videozapis operacije žuči svinje kroz debelo crijevo, koju su šibenski kirurzi izveli prije godinu dana, objavljen je isključivo radi upoznavanja znanstvene javnosti o tome, a to nije bio samo prvi takav zahvat u Hrvatskoj, nego i u cijeloj jugoističnoj Europi, istaknuo je šibenski kirurg dr. Tomislav Jurišić, jedan od pionira endoskopske kirurgije u Hrvatskoj i potpredsjednik Hrvatskog društva za endoskopsku kirurgiju.

Treba biti oprezniji kad se govori o kirurškim zahvatima, pogotovo ako su u istraživačkoj fazi, kao što su bile operacije kroz prirodne otvore izvedene u Šibeniku i Splitu, rečeno je na konferenciji.

'Takve se operacije rade na životinjama. Naša je operacija prije godinu dana uspjela, životinja je operaciju preživjela, ali o tome nismo htjeli govoriti za javnost jer je cijeli postupak u fazi ispitivanj'", istaknuo je dr. Jurišić, napominjući kako će se endoskopske operacije kroz prirodne otvore rutinski obavljati tek za desetak godina.

Liječnici su svinju koja je operirana u Šibeniku nazvali Jadranka. Inače, šibenski kirurzi ističu da trenutačno uspješno rade mnoge endoskopske operacije, a neke od njih izveli su među prvima u Hrvatskoj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju