Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva velika nevremena

Tornada su već razarala i u Hrvatskoj: Kod Novske bacio vagon od 13 tona čak 30 metara preko telegrafskih vodova, počupao 150.000 stabala hrasta i bukve...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snažan tornado razorio je u četvrtak sela na jugoistoku Češke. Poginule su najmanje tri osobe, a njih dvjesto je ozlijeđeno. Postavlja se pitanje - može li se takvo što dogoditi u Hrvatskoj?

Tornado u Hrvatskoj nije nemoguć. Razorni tornado koji je poharao područje kod Novske zabilježen je 31. prosinca 1892. godine. Zahvaćeno je područje željezničke stanice Novska i obližnje šume.

Pročitajte i ovo Tornado u Francuskoj tijekom vikenda VIDEO Snimljen tornado! Nevrijeme pogodilo Francusku Ilustracija Jedna osoba u bolnici VIDEO Šokantna snimka tornada u mediteranskom gradu: Vjetar je nosio sve pred sobom, četvero ljudi ozlijeđeno

Na Facebook stranici Geofizika uživo, koju uređuju studenti Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, podsjetili su još prije tri godine na razoran tornado koji je, kako su napisali, prevrtao vagone na željezničkoj postaji Novska.

Navode da je brzina vjetra pri tlu bila oko 260 km/h, te da bi prema današnjoj ljestvici intenziteta tornada Torro, prikladnoj za Europu, ovaj tornado bio klasificiran kao T6 - umjereno razoran.

Pišu da je taj utorak poslijepodne Andrija Mohorovičić dobio poziv od Kraljevske zemaljske vlade da se uputi u Novsku i prouči što se dogodilo.

Odbačen vagon težak 13 tona

"Detaljan izvještaj s analizom, napisan i objavljen na hrvatskom i njemačkoj jeziku, temeljio je na: svjedočenjima i opisima sudionika, smjerovima kojima su bila razbacana stabla u obližnjoj šumi - vjetar je počupao oko 150.000 stabala hrasta i bukve promjera debla 0,7 - 1,2 metra, smjeru prevrtanja vagona na željezničkoj postaji Novska - tornado je vagone izbacio sa željezničkih tračnica, a stražnji vagon težak više od 13 tona bio je odbačen na udaljenost od 30 metara i to preko telegrafskih vodova (u vlaku je bilo pedesetak putnika od kojih su trojica teže ozlijeđena), na osnovi podataka o vremenima u kojima su službenici telegrafskih postaja isključivali struju zbog grmljavine zaključio je o gibanju olujne fronte u smjeru jugozapad-sjeveroistok 20-30 km/h", napisali su na Facebooku.

"(Mohorovičić, op.a.) je zaključio da je strujanje u tornadu bilo ciklonalno, ocijenio da je brzina vjetra pri tlu bila oko 260 km/h, da su preko šume prešla dva vrtloga promjera 800-1200 metara i 2300 metara s izuzetno niskim tlakom zraka u središtu. Prema današnjoj ljestvici intenziteta tornada Torro, prikladnoj za Europu, ovaj tornado bio bi klasificiran kao T6 - umjereno razoran", dodali su.

Tornado u Slatini skidao krovove s kuća

Drugi zabilježeni tornado dogodio se u Slatini 20. kolovoza 2007. godine. Trajao je osam minuta i prošao iznad naselja Sladojevci.

U tornadu je oštećeno tridesetak stambenih objekata, dvadeset je kuća ostalo bez krova. Nakon tornada, područje je pogodila i tuča. Ozlijeđenih nije bilo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene