Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izdržite još malo

Toplinski val na vrhuncu: Vrućina nosi niz opasnosti, evo kad stiže osvježenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Toplinski val koji je zahvatio Hrvatsku je na svom vrhuncu. Izdržite još u utorak jer od sredine tjedna čekaju nas nešto ugodnije temperature.

Toplinski val može biti izrazito opasan za zdravlje. Pripazite što i gdje jedete kako biste izbjegli i moguće ljetno trovanje hranom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Toplinski udar Paklene vrućine čak i noću: Izmjerena najviša temperatura u 112 godina, meteorolozi u šoku Vrućine u Hrvatskoj - Upaljen Meteoalarm - 1 VRUĆINE POSVUDA Stručnjakinja objasnila koji su simptomi toplinskog udara i poslala upozorenje Zagrepčanima: "Ovdje se nemojte kupati!''

Preporuka je unositi što manje šećera i kofeina u organizam te piti hladnu svježu vodu, a nikako gazirane napitke.

„Treba preporučiti hranu pripremljenu kod kuće jer tu smo sigurni kakva je termička obrada i kakvi su sastojci. Trebali bi se suzdržati od teških obroka“, upozorava dr.sc. Ivančica Kovaček, dr. med, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Na ljetnim vrućinama i nasvježija hrana brzo se kvari pa se tako meso može pokvariti dok čeka da ga se baci na roštilj. Zato je važno ljetni jelovnik prilagoditi vremenu, ali i birati sezonske namirnice, pogotovo voće i povrće.

Treba paziti, upozoravju stručnjaci, na moguće zaraze hranom koje se često jave tijekom ljetnih mjeseci za visokih temperatura.

„Salmonela je ljudima najpoznatija. vrlo su česta trovanja stafilokom, pa se to manifestira povraćanjem, proljevom, postoje bakterije bacilusi koji isto mogu uzrokovati ta ljetna trovanja hranom“, kaže dr. Kovaček.

Ako klime nema, hladovina je uvijek dobro rješenje. Premda i u hladu može biti 35 stupnjeva.

Ugodnije je zato u moru, ili barem uz njega. No, izlaganje suncu kad je najjače i najopasnije, ipak bi trebalo izbjegavati, na moru ili kontinentu.

U hitnoj pet posto više intervencija

Reporter Nove TV Vjekoslav Đaić u Dnevniku Nove TV javio se uživo iz zagrebačke Hitne pomoći gdje ovih dana bilježe 5 posto više intervencija.

„Liječnici kažu da je posljednjih tjedan dana tek 5 posto više intervencija koje su vezane za vrućinu, i da se uglavnom radi o lakšim slučajevima. Riječ je o vrtoglavicama, mučninama, kolabiranju.

Kažu da na 140 pacijenata koliko ih je u prosjeku na dan, njih 7 dođe s problemima koje su uzrokovale visoke temperature s kojima se nisu mogli nositi.

Čini se, barem iz ovih podataka i stanja na hitnoj, da smo naučili kako se brinuti o sebi, no, ne treba zaboraviti brinuti za druge.

Posebice one koji žive sami, stariji, susjedi ili one za koje znamo da inače nisu u dobrom stanju i da bi ih se ovakve vremenske okolnosti mogle ticati. Takve osobe treba posjetiti barem jednom na dan, i zvati ih nekoliko puta. Ovakve preventivne mjere mogu nekome spasiti život, posebno uzmemo li u obzir da procjene pokazuju da ovakve vremenske okolnosti predstavljaju rizik za zdravlje ljudi“, izvijestio je Đaić.

Još u utorak nas očekuje ovako vruće vrijeme, nakon čega će vrućina od sredine tjedna ipak malo popustiti. I dalje će biti dosta toplo, no ne ovako nesnosno kako je to bilo ovog vikenda, kako je bilo i u ponedjeljak i kako će po svemu sudeći u kopnenom području biti i u utorak. Dakle, još malo strpljenja i stižu nam ugodniji dani. Svakako treba upozoriti na nastavak toplih noći, posebice na Jadranu, no s burom i nešto svježijim zrakom u drugoj polovici tjedna i na moru će se lakše spavati.

U takvim okolnostima pomalo će nam strujati južni i jugozapadni vjetar donoseći toplinu i vlagu s mora. Jutro će u utorak ipak većim dijelom biti sunčano, kao i dosta toplo. U kopnenom području uglavnom uz barem 20-ak stupnjeva, nešto ugodnije u gorju, ispod 20, bliže 15, dok se na Jadranu sad već dugi niz dana očekuje najmanje 22-3 pa do 25 stupnjeva.

U nastavku pročitajte detaljnu vremensku prognozu za utorak, 11. srpnja.

Središnja Hrvatska:

Kao i svih ovih dana, i u utorak će biti dosta sunca, ali isto tako, uz ovu vlagu i visoku temperaturu može biti i oblaka: prema kraju dana tu i tamo možda i pokojeg pljuska. Temperatura: između 32 i 36 stupnjeva.

Slavonija:

Ništa manje vruće ili sunčano neće biti ni u Slavoniji. A i ovdje su kao i na zapadu također poslijepodne i navečer mogući lokalni pljuskovi. Danju bi ponegdje i u utorak moglo biti preko 35 stupnjeva.

Sjeverni Jadran:

Na sjevernom Jadranu nešto promjenjivije vrijeme, možda i uz malo više oblaka, tijekom dana također uz mogućnost za sporadične pljuskove i grmljavinu. Slično i u gorskoj Hrvatskoj, iako će ovdje biti i duljih sunčanih razoblja. Puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar, posvuda će biti vruće, u onom najtoplijem dijelu dana u utorak ovdje očekujemo od 30 do 33 stupnja.

Dalmacija:

U Dalmaciji će prevladavati sunčano, uglavnom vedro, u zaleđu uz tradicionalno najviše vrijednosti temperature. Mjestimice može biti i do 37 stupnjeva. U obalu će to biti 33 ili 34. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak.

Temperatura mora:

More je inače ugodno za kupanje, sad već nekima i pretoplo, barem na ovim mjestima gdje je u ponedjeljak bilo 27 ili 28 stupnjeva. Crikvenica, Krk, Rab, Pula.

UV-indeks:

S obzirom na ne preveliku naoblačenost ukupno tijekom dana, UV indeks će i u utorak biti vrlo visok. Između 11 i 16 sati, više budite u hladu.

Što nas čeka u sljedeća tri dana

Sredina tjedna nosi nam malo ugodnije vrijeme, popuštanje vrućine i nekoliko stupnjeva nižu temperaturu. U srijedu će biti i prolazno oblačnije, uz kišu, pljuskove i grmljavinu, nakon čega se ponovno očekuje više sunca, ali ipak neće biti niti posve stabilno. U svakom slučaju, manje vruće i ugodnije. Na Jadranu će prevladavati sunčano, a eventualno na sjevernom dijelu u petak ima šansi i za kakav neverin. U četvrtak će zapuhati bura. Zatim će biti malo manje toplo, a svakako i ugodnije nakon što se zrak razbistri i osvježi. Posebno noću.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene