Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li spremni?

Kako preživjeti toplinski val: Držati se hlada, piti tekućine, u more ne ići prezagrijan. Nije svejedno ni kakve naočale se nose

Hrvatska je pred prvim toplinskim valom ovog ljeta. A s toplinskim valom stižu i redovita upozorenja stručnjaka.

Užarile se ulice, a toplinski val je pred vratima. U 15 sati s gotovo 32 stupnja najtopliji Karlovac, Zagreb i Lekenik… Ni u Rijeci nema zime. Tko može, koristi more i plažu.

Pročitajte i ovo Velike vrućine toplinski val I danas pakleno vruće: Četiri regije pod crvenim meteoalarmom, moguća i lokalna nevremena Jakov Aranza, voditelj smjene zavoda za hitnu medicinu Split Toplinski val Zbog vrućine i hitna imala pune ruke posla: "Nažalost, neke intervencije završile su smrtnim ishodom"

Najviša temperatura danas je bila u moru kod Crikvenice 23,9 stupnjeva.

"Nikada nije dobro prezagrijan ući u more. Ne skakati na glavu nego polako, ono što bi se reklo penzionerski, pa čak i za mlađe", savjetuje Senka Štrbo iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.

I pravila za sigurno preživljavanje toplinskog vala, čiji vrhunac tek stiže, trebaju znati svi. Ne izlaziti u najtoplijem dijelu dana, nositi laganu odjeću, jesti lagane obroke, piti negaziranu i bezalkoholnu tekućinu.

"Ja uživam u ovako toplom vremenu i neka potraje čim dulje, konačno", kaže Riječanka Ines.

I kožu treba pripremiti. UV zrakama ni današnja lagana naoblaka ne smeta. Štiti se samo suncobranom nije dovoljno. Zračenje je opasno. Oboljenja kože mogu biti i maligna. Zaštitite i oči..

"Sunčane naočale koje kupujemo, a da nemaju certifikat i filtere da nepropušta UV zrake može djelovati još štetnije. Zašto? Jer našem oku daje uvid tame, zjenice se šire i na taj način propuštaju još više neželjenih zraka", kaže Helena Gliborić Kresina iz NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Koje mogu trajno oštetiti vid. Idućih dana zato krema na kožu, naočale na oči, osvježenje u ruku i sigurno uživanje kreće.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene