Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagli porast temperature

Hrvatska preživjela prvi ovogodišnji toplinski val: Pogledajte kolike su temperature bile diljem zemlje i gdje je bilo najpaklenije

Vrućina u Zagrebu (Footo: Dnevnik.hr) - 1
Vrućina u Zagrebu (Footo: Dnevnik.hr) - 1
Aktualno Galerija Vrućina u Zagrebu (Footo: Dnevnik.hr) - 1 Vrućina u Zagrebu (Footo: Dnevnik.hr) - 1 Vrućina u Zagrebu (Footo: Dnevnik.hr) - 2 Vrućina u Zagrebu (Footo: Dnevnik.hr) - 2 Vrućina u Zagrebu (Footo: Dnevnik.hr) - 3 Vrućina u Zagrebu (Footo: Dnevnik.hr) - 3 +0 Ana Bago Tomac (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Uz manje intervencije hitnih službi, Hrvatska je preživjela prvi ovogodišnji toplinski val. U Metkoviću je izmjereno 36 Celzijevih stupnjeva, Slavonija se pržila na plus 33, dok se u sparnom Zagrebu disalo na škrge.

Spas od vrućina u Metkoviću se tražio uz Neretvu. 36 Celzijevih stupnjeva ispraznilo je ulice i kafiće. Visoke temperature i u Slavoniji. Suhi osječki vrtovi zalijevaju se od ranog jutra. Borba s vrućinama i na tržnici.

Na uzavrelom betonu bruje klima uređaji, po kafićima ventilatori i prskalice. Najhrabriji su roštiljali, ali u debelom hladu.

Osječani se od sunca štite i kišobranima. Spas se traži i na jutros otvorenim bazenima.

I u Zagrebu živa iznad 30 stupnjeva. Uz to i nepodnošljiva sparina. Vreli vikend potjerao je ljude s ulica, pa je i na hitnoj bilo mirnije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izdržite još malo Uskoro stiže vrhunac toplinskog vala, a onda slijedi osvježenje. Lošim vijestima ipak nije kraj

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pamet u glavu Ima i onih koji stručnjake ne shvaćaju ozbiljno pa se i dalje prže na suncu: "Ništa se ne bojim, to radim već više od 40 godina"

''Sredinom tjedna je i do 20 posto veći broj intervencija. Krajem tjedna, nedjeljom se smanjuje što je očekivano obzirom na to da ljudi ne rade i nisu prisiljeni izlaziti van'', kaže dr. Altijana Kadić, sa Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba.

Iako se to ne može reći za gradsku stražu, u Varaždinu se lakše disalo. Ostatak zemlje osvježenje će morati još čekati.

Još smo daleko od temperaturnih rekorda

Što se tiče vrućina i toplinskog vala koji nas je zahvatio ovaj tjedan, zanimljivo je pogledati o koliko visokim temperaturama se radi i jesu li se one približile apsolutnim maksimumima ikada izmjerenim u lipnju.

Doduše, do kraja lipnja je ostalo još dva tjedna, no kako nas čeka malo manje vruće vrijeme, teško da ćemo preko rekorda.

Najtoplije ikad u Osijeku je bilo davne 1908. godine, gotovo 40 stupnjeva, dok je danas bilo 32.

I u Zagrebu je maksimum izmjeren na zadnji dan lipnja 1950. - 38 stupnjeva, danas 31, no proteklih dana mjerilo se i 34. S druge strane, temperature u Rijeci i Gospiću ovog lipnja približile su se apsolutnim maksimumima

Ove visoke temperature u lipnju još su nam teže pale zbog velike razlike u odnosu na prošli mjesec koji je bio dva ili tri stupnja hladniji od tridesetogodišnjeg prosjeka i prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za svibanj 2019. godine opisane su kategorijom vrlo hladno za gotovo cijelu zemlju.

I na Jadranu nije bilo puno bolje, svibanj je također bio hladniji od tridesetogodišnjeg prosjeka za dva do tri stupnja na svim postajama zbog čega nam je ovaj nagli porast na temperaturu iznad 30 stupnjeva svima tako teško pao.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Aktualno U Splitu održana deveta Povorka ponosa: ''To je ljubav, čista ljubav i treba je podržati u svemu'' Povorka ponosa u Splitu, okupljanje (Foto: Sanja Jurišić) - 1 Povorka ponosa u Splitu, okupljanje (Foto: Sanja Jurišić) - 1 Foto: Sanja Juriši? Povorka ponosa u Splitu, okupljanje (Foto: Sanja Jurišić) - 5 Povorka ponosa u Splitu, okupljanje (Foto: Sanja Jurišić) - 5 Foto: Sanja Juriši? Povorka ponosa u Splitu, okupljanje (Foto: Sanja Jurišić) - 6 Povorka ponosa u Splitu, okupljanje (Foto: Sanja Jurišić) - 6 Foto: Sanja Juriši? Povorka ponosa u Splitu, okupljanje (Foto: Sanja Jurišić) - 4 Povorka ponosa u Splitu, okupljanje (Foto: Sanja Jurišić) - 4 Foto: Sanja Juriši? Povorka ponosa u Splitu, okupljanje (Foto: Sanja Jurišić) - 2 Povorka ponosa u Splitu, okupljanje (Foto: Sanja Jurišić) - 2 Foto: Sanja Juriši? +0 Povorka ponosa u Splitu, okupljanje (Foto: Sanja Jurišić) - 3 Hrvatska U Splitu održana deveta Povorka ponosa: ''To je ljubav, čista ljubav i treba je podržati u svemu'' 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene