Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Možda ste mislili da u zemljama Europske unije imate pravo na besplatnu hitnu pomoć, no čini se da nije tako. Javio nam se Toni Orgony koji je u Austriji doživio infarkt, a zatim dobio i račun od više od pet tisuća eura koji HZZO ne želi podmiriti.


Među nalazima i računima vozač kamiona Toni Orgony više se ne može ni snaći. Sve je počelo kada je u Austriji u vožnji dok je bio na poslovnom putu doživio infarkt.

Vezani članci Party na plaži Zrće, ilustracija U Austriji zabilježena najmanje 94 slučaja zaraze koronavirusom nakon povratka mladih s festivala na Zrću Spasilački helikopter, ilustracija Strašna tragedija u Austriji: Obitelj se otrovala ugljikovim monoksidom, preminuli dječaci od dvije i pet godina

'Tamo mi se počelo mantati u glavi, osjetio sam da gubim svijest, držao sam ruku na sva četiri žmigavca, bojao sam se da neću u vožnji i došao sam do parkinga i tu sam parkirao i zvali smo hitnu. Tu je došao helikopter', kaže Toni Orgony.

Helikopter ga je prevezao u bolnicu u Salzburgu gdje je dobio liječničku pomoć. Nekoliko tjedana kasnije stigao je račun. 5.300 eura za hitni prijevoz helikopterom. U HZZO-u mu ne žele pomoći.

'Ta gospođa iz Salburga od njih ne traži da plate cijeli iznos nego barem dio tog iznosa tog računa, a oni joj se nisu udostojali ni javiti, a dao sam gospodinu mail da je može kontaktirati', kaže Orgony.

IMATE DVOJBE? HITNO SE JAVITE HZZO poziva osiguranike koji su primili račune od KBC-a Zagreb

Iako je zdravstveno osiguran i ima europsku karticu zdravstvenog osiguranja, u HZZO-u tvrde da račun ne mogu podmiriti. U Austriji građani neke zdravstvene usluge prvo plate sami, a onda im njihov zavod vrati dio ili cijeli iznos.

'Na jednak način i naše osigurane osobe moraju prvo platiti takvu nužnu zdravstvenu zaštitu, a nakon toga podnijeti zahtjev HZZO-u radi naknade troška', kaže Renata Turčinov iz HZZO-a.

Tvrde da je tako zbog EU direktiva i da će Toni morati platiti račun.

'Potom će se provesti postupak u kojemu će se vidjeti da li je ta zaštita bila nužne naravi i naravno moramo stupiti u kontakt za nadležnim austrijskim nositeljem kako bismo proveli cjelokupni postupak i nakon toga vidjeli da li će imati pravo na refundaciju i u kojem iznosu', dodaje Turčinov.

No nitko ne pita gdje da Toni, koji već desetljećima iz plaće podmiruje i zdravstveno osiguranje, pronađe gotovo šest tisuća eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook