Tomislav Panenić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Tomislav Panenić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je u srijedu da je MOL-u u interesu zatvaranje sisačke rafinerije, no da je slika drugačija kada se gledaju interesi Hrvatske i Ine.


Uoči sjednice Vlade, Tomislava Panenića su novinari pitali za komentar jučerašnjeg priopćenja MOL-a u povodu transporta 600 tona sirove nafte s hrvatskih naftnih polja na preradu u riječku umjesto u sisačku rafineriju. U njemu je mađarska kompanija izrazila potporu menadžmentu Ine u nastojanjima da, kako se navodi, osigura fleksibilnost domaće prerade nafte i jača sigurnost opskrbe, kao i da optimizira imovinu Ine te minimizira njezine gubitke.

"Naravno da je MOL-u u interesu da se zatvori (sisačka) rafinerija. Njima ne treba, a gledajući interes Hrvatske i Ine kao vertikalno integrirane kompanije, onda bih rekao da je slika drugačija", kazao je Panenić.

Na pitanje hoće li njegov nasljednik u resoru gospodarstva i energetike biti zadovoljan ostavljenim, odgovorio je da hoće. "Sigurno da će biti zadovoljan. Ima posla na pretek, to je dobro i neće biti nikome dosadno. Ako se gleda i gospodarstvo i energetika, ima u oba sektora još cijeli niz problema koje treba rješavati i vrlo su aktualne problematike o kojima se tamo radi", rekao je.

Ocijenio je i da ima smisla razdvajanje energetike i gospodarstva. "Energetika je po veličini i broju aktivnosti sigurno ministarstvo samo za sebe. Prema tome, mislim da će biti opsežan posao u novom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, izjavio je. (Hina)