Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'odnosi stagnirali'

Karamarko se sastao s Orbanom, ali nije bilo ni riječi o sporu Ina-MOL

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Karamarko i Orban susreli su se prije početka sastanka na vrhu Europske pučke stranke (EPP), koji se tradicionalno održava prije summita EU-a.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko razgovarao je u četvrtak u Bruxellesu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o odnosima dviju zemalja i mogućnostima za unapređenje suradnje te o izbjegličkoj krizi.

Pročitajte i ovo Viktor Orban i Donald Trump Presudni konzervativci Orban se sastaje s Trumpom: "Nadam se da će se vratiti predsjednik koji će postići mir u Ukrajini" Mađarski predsjednik Viktor Orban nakon dvije godine Preokret Viktora Orbana, parlament odobrio pristupanje Švedske NATO-u: "Ovo je povijesni dan"

Na sastanku koji je trajao 40-ak minuta bilo je riječi o dosta zajedničkih tema, od bilateralnih odnosa i mogućnosti za unapređenje suradnje do izbjegličke krize.

Karamarko je novinarima nakon sastanka pojasnio kako je razgovarano o odnosima Hrvatske i Mađarske, "koji su bili tradicionalno dobri, ali su malo stagnirali, blago rečeno, u zadnje četiri godine, što nije dobro".

"Otvorili smo pitanje mogućih zajedničkih projekata, apliciranja prema fondovima EU-a u vezi tih projekata, pitanje pruge Budimpešta-Zagreb-Rijeka itd.", dodao je.

Na sastanku nije bilo riječi o sporu INA-Mol, niti o energetskoj sigurnosti, kazao je, odgovarajući na pitanje novinara.

Kad je riječ o izbjegličkoj krizi, Karamarko je istaknuo da taj teški humanitarni problem treba probati pokušati savladati zajednički.

"To je moguće samo ako ste u dobrim odnosima sa susjedima i ako postoji zajednički plan na nivou EU-a", kazao je, dodajući da će se razgovori s Mađarskom nastaviti sljedećih tjedana. (hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene