Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Investicijsko okruženje

Ćorić: Nadam se da će kreditna agencija S&P dati određeni prostor novoj vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ćorić je kazao i kako obeshrabruje što je naša zemlja u zadnje četiri godine doživjela ogroman porast javnog duga koji se približava razini od 90 posto BDP-a te da ne veseli niti činjenica da je prošle godine deficit proračuna bio oko 4,5 posto BDP-a što je vodilo daljnjem rastu javnog duga.

Prdsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić izrazio je u utorak nadu da će kreditna agencija Standard & Poor's (S&P) dati "određeni prostor" novoj vladi i promjenama koje se očekuju i tek onda pristupiti eventualnoj promjeni hrvatskog kreditnog rejtinga.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

"Nažalost u protekle četiri godine Hrvatska je dvaput doživjela pad kreditnog rejtinga i negativne izglede, a sada smo jedna od četiri ekonomije koje imaju negativne izglede u svijetu vezano uz kreditni rejting", upozorio je Ćorić u izjavi za novinare u središnjici HDZ-a vezano uz činjenicu da Hrvatsku krajem tjedna čeka nova procjena kreditnog rejtinga agencije S&P.

Izrazio je nadu da će rejting agencije dati određeni prostor novoj vladi i promjenama koje se očekuju i tek onda pristupiti eventualnoj promjeni kreditnog rejtinga.

Ćorić je kazao i kako obeshrabruje što je naša zemlja u zadnje četiri godine doživjela ogroman porast javnog duga koji se približava razini od 90 posto BDP-a te da ne veseli niti činjenica da je prošle godine deficit proračuna bio oko 4,5 posto BDP-a što je vodilo daljnjem rastu javnog duga.

Nije želio potvrditi, ali niti demantirati informaciju da će se mandatar Tihomir Orešković uskoro naći s ljudima iz financijskih agencija i banaka rekavši da bi osobno uvijek to pozdravio. "Takva situacija govori u prilog tezi da je mandatar Orešković itekako svjestan gorućeg problema hrvatske ekonomije i dobrodošla je bilo kakva aktivnost koja vodi stabilizaciji javnih financija i povećanju kredibiliteta u očima svjetske ekonomske javnosti".

Ćorić je, upitan kako komentira podatke HNB-a da su izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u prva tri tromjesečja prošle godine bila znatno manja nego u istom razdoblju 2014. godine, kazao kako Hrvatska godinama po procjenama mnogih relevantnih financijskih institucija nije najbolje investicijsko okruženje zbog loše poslovne klime.

Upozorio je kako je 2015. godina označila i negativna kretanja u financijskom sektoru te drži kako je taj rezultat djelomično posljedica i toga da su financijski posrednici doživjeli negativne rezultate usred konverzije kreditnih linija švicarskog franka u euro. "U području investicija jako puno se može napraviti", kazao je Ćorić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene