Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar poljoprivrede zatražio je smjenu svog pomoćnika nakon što je u jednom trgovačkom lancu otkriveno meso zaraženo salmonelom.


Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić zatražio je smjenu svog pomoćnika Tomislava Kiša, čelnika Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane nakon što se meso zaraženo salmonelom, našlo na policama trgovačkih lanaca u Hrvatskoj.

"Propusti u sustavu"

Vezani članci Pileći batak, ilustracija Još jedno povlačenje: U piletini pronađena opasna bakterija, rizik je ozbiljan Slika nije dostupna PROVJERILI SMO Koliko se kontrolira hrana koju uvozimo

"Zahvaljujem medijima koji su i meni ukazali na propuste u sustavu. Ja sam tek jučer saznao za slučaj sa salmonelom. Tvrtka Lidl koja kao i svi drugi lanci provodi samokontrolu svojih proizvoda je to radila i na pilećem i pačjem mesu iz njihovih trgovina. 02. 11. Lidl je dobio rezultate da su pronađeni uzročnici salmonele u pilećem fileu čiji je uvoznik tvrka Pivac, a poljska tvrtka proizvođač te u pilećim prsima koje je jedan mađarski proizvođač diretkno uvezao preko Lidla. Ministarstvo je nakon što je zaprimilo nalaz od Lidla provelo je dodatnu kontrolu u Lidlu i kod Pivca te to objavila u RASFF sustavu. Koliko god on bio dobar ima i anomalije. Za one proizvode koji više nisu na tržištu službeno se ne treba obaviještavati javnost. Osobno smatram da je suludo da o takvim stvarima ne obavještavamo javnost i to je ono što ćemo u budućnosti pokušati spriječiti te ćemo objavljivati i one stvari koje nismo dužni", kazao je Tolušić.

"Moglo se reagirati prije"

Kazao je kako je Lidl dobio analizu 02.11 te se moglo reagirati prije.

"Ja sam saznao jučer. Predložio sam razrješenje gospodina Kiša. On je načelno postupao po propisima, ali nije obavijestio ministra tako da to nisam saznao na vrijeme. Zdrav razum nalaže da se o tome mora obavijestiti javnost jer dio proizvoda je možda ostao u vašim hladnjacima. U jednom trenutku je zaražena piletina bila na tržištu", kazao je Tolušić.

Na pitanje je li testirano isto meso koje se prodaje u drugim trgovinama, Tolušić je odgovorio kako sve trgovine provode samokontrolu.

"Budući da smo na zajedničkom europskom tržištu, načelno moramo vjerovati onome što napravi poljska veterinarska inspekcija. Mi uvozno meso iz bilo koje europske države ne kontroliramo jer nisu takvi propisi. Mi kontroliramo naše proizvođače", kazao je Tolušić.

Ministarstvo poljoprivrede danas je otkrilo detalje oko otkrivanja salmonele u piletini uvezenoj iz Poljske.

Podsjetimo, piletina je uzorkovana 21. listopada te je otkriveno da je zaražena salmonelom, no informacija o tome objavljena je na stranicama Europskog sustava uzbunjivanja (RASFF) i to 11. studenoga.

O cijeloj situaciji oglasio se i trgovački lanac na čijim je policama otkriveno zaraženo meso.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju