Labudovi, ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)
Labudovi, ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je u četvrtak da ptičja gripa u Vukovarsko-srijemskoj županiji, od koje je uginulo desetak labudova, nije opasna za ljude.


U općini Cerna u Vukovarsko-srijemskoj županiji pronađeno je desetak uginulih labudova. Kod njih je utvrđena ptičja gripa, vrste koja dosad uopće nije uzrokovala bolest kod ljudi i nije opasna za ljude, rekao je Tolušić novinarima uoči sjednice Vlade.

Uspostavljen je 24-satni nadzor na teren, a ako gripa slučajno prijeđe na perad na ostalim farmama, koje su pod nadzorom, perad će biti usmrćena, istaknuo je dodavši kako su alarmirali ostale članice EU-a i hrvatsku javnost.

"Apsolutno je sve pod kontrolom, imamo krizne planove koje ćemo pokrenuti ako bude potrebno", poručio je Tolušić.

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u srijedu da je kod divljih labudova u Cerni utvrđena pojava ptičje gripe visoko patogenog podtipa H5N8, za koji dosad nije utvrđeno da uzrokuje zarazu kod ljudi.

Ministarstvo je pozvalo sve "posjednike životinja" da sumnje u bolest prijave veterinaru, naglašavajući da je to zakonska obveza. "Sukladno važećem zakonodavstvu, obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede: Pojava ptičje gripe kod divljih labudova

Na području Vukovarsko-srijemske županije u naselju Cerna utvrđena je pojava ptičje gripe visokopatogenog podtipa H5N8 kod divljih labudova, priopćilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede, dodajući da nađeni virus pripada soju za koji dosad nije utvrđeno da uzrokuje zarazu kod ljudi.

Kako se navodi u priopćenju, "influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica koja se može manifestirati na različite načine, ovisno o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste".

Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Infekcija u ptica i peradi se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom, lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, odnosno sve što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo poziva sve "posjednike životinja" da sumnje u bolest prijave veterinaru, naglašavajući da je to zakonska obveza. "Sukladno važećem zakonodavstvu, obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru", navodi se u priopćenju.

"U slučaju primjećivanja uginuća većeg broja divljih ptica molimo da kontaktirate najbližeg veterinara ili Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail: veterinarstvo@mps.hr. Pozivaju se posjednici peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi", navodi Ministarstvo.

O svim novim informacijama javnost će biti pravovremeno informirana, zaključuje se u priopćenju. (Hina)